Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Göteborgs filmfestival visar film i trånga kistor – för att ge ångest

07 jan, 2019 
AvSofia Börjesson
Kvinna instängd i kista och kollar på film.
Skulle du vilja bli instängd i en 60 centimeter bred kista och se en ångestladdad film om klaustrofobi samtidigt? Inte? Nåväl, den som vill har åtminstone möjligheten under Göteborg Film Festival.
Annons

Klimatkrisen har fått Göteborg Film Festival 2019 att sätta apokalypsen i fokus. Och vad passar då bättre än att premiärvisa Aniara – filmatiseringen av nobelpristagaren Harry Martinssons epos som handlar om att jorden har blivit obeboelig efter miljöförstöring och kärnvapenkrig.

Rymdfarkosten Aniara ska förflytta människorna till Mars men tappar sin kurs och driver planlöst omkring i rymden, och passagerarna upplever både klaustrofobi och ångest i filmen.

Men inte nog med det! Vissa biobesökare får möjligheten att uppleva filmen inifrån trånga sarkofager – alltså kistor – för att maximera ångestkänslorna. Kistorna är omkring 60 centimeter breda och 210 centimeter långa, och de är försedda med panikknappar på insidan om någon skulle behöva släppas ut innan filmen är slut.

 

Se trailern till upplevelsen här

Göteborg Film Festival 2019 äger rum mellan den 27 januari och den fjärde februari. För att lyckas knipa en av de klaustrofobiska sarkofag-biljetterna måste du skriva upp dig på en lista på hemsidan för att sedan bli utvald som en av de (o)lyckliga få. Lycka till!

Här kan du se trailern till Aniara

Läs mer:

Annons