Hollywoodmogulen och filmproducenten Harvey Weinstein är mitt uppe i en skandal som briserat under den senaste veckan, där en rad kvinnor trätt fram och anklagat honom för sexuella övergrepp och trakasserier, varav vissa inträffade för mer än 20 år sedan. Bland de som uttalat sig om övergreppen finns bland andra skådespelerskorna Angelina Jolie, Ashley Judd, Rose McGowan, Rosanna Arquette, Mira Sorvino och Asia Argento.

Nu träder även Gwyneth Paltrow fram och berättar att Weinstein försökte tvinga sig på henne när hon bara var 22 år gammal och ny i branschen.

Hon hade precis fått huvudrollen i filmen Emma, som Harvey Weinstein producerade, när han kallade henne till ett jobbmöte i sin svit på Peninsula Beverly Hills Hotel. Mötet avslutades med att Weinstein började tafsa på Gwyneth och föreslog att de skulle gå in på hans rum för att massera varandra.

– Jag var ett barn, säger skådespelerskan om händelsen till New York Times. Jag hade skrivit på ett kontrakt. Jag var skräckslagen.

Gwyneth vägrade följa med in i sovrummet och lämnade hotellet. Hon berättar att hon kände sig skakad när hon körde iväg från mötet och att hon tidigare sett Harvey som en mentor. Efteråt berättade hon för händelsen för sin dåvarande pojkvän, skådespelaren Brad Pitt, som konfronterade producenten och sa åt honom att aldrig mer göra några närmanden mot Gwyneth.

Gwyneth Paltrow och Harvey Weinstein 2002.

Harvey Weinstein ska därefter ha ringt upp Gwyneth Paltrow, skällt ut henne för att ha berättat om händelsen för Brad och varnat henne för att säga något till någon annan.

– Jag trodde att han skulle ge mig sparken, säger Gwyneth.

Oscarvinnande skådespelerskan Charlize Theron skriver på Instagram att hon inte är förvånad över anklagelserna om sexuella trakasserier.

”Den här kulturen har alltid existerat, inte bara i Hollywood utan över hela världen. Och många män i maktpositioner har kommit undan med det alldeles för länge. Vi kan inte skylla på offren här. Många av de här kvinnorna var unga och precis i början av sin karriär och hade ingen möjlighet att stå upp mot en man med så mycket inflytande, mycket större än deras eget. Om de talar ut blir de nedtystade och det kan innebära slutet på karriären”, skriver hon.

I går gick Harvey Weinsteins fru Georgina Chapman ut med ett uttalande där hon berättade att hon bestämt sig för att lämna sin man och att hon ser hans handlingar som ”oförlåtliga”.

Läs även:
Taylor Swift antastad av 51-årig man – läs hennes starka vittesmål

Nya uppfinningen ska förebygga sexuella övergrepp

10 kvinnor berättar: Så har vi kränkts på grund av vårt kön

Efter Bråvalla: Emma Knyckare startar mansfri rockfestival

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: