Redan som 23-åring rankades Billie Jean King som världens mest framgångsrika kvinnliga tennisspelare, och det skulle hon också fortsätta med i omgångar tills hon var 40 år gammal.

Men att vara en idrottande kvinna under 60-, 70- och 80-talet var inte helt enkelt. 1973, när Billie Jean King var 29 år gammal, blev hon utmanad av det före detta tennisproffset Bobby Riggs, då 55 år, att spela matchen som senare skulle bli ihågkommen som Battle of the sexes (kampen mellan könen).

Den självutnämnde manschauvinisten Riggs menade att kvinnor varken har fysiken eller nerverna för att idrotta på professionell nivå, och sa att han ”trots 55 års ålder skulle kunna vinna över vilken kvinna som helst”. Han sa även att en kvinnas plats är ”i sovrummet och i köket, och i den ordningen”.

Läs också: Serena Williams om kroppskritiken: ”Alla kvinnor ser inte likadana ut”

Tennismatchen mellan King och Riggs ledde till ett stort medieuppbåd och slutade med en jordskredsseger för Billie Jean King. Matchen ses än i dag som en milstolpe för kvinnors idrottsutövande och Billie Jean King var senare med och startade Women’s Tennis Association (WTA).

Fredagen den 22 september har filmen om den historiska matchen premiär i USA, och i huvudrollerna ser vi Emma Stone och Steve Carell. Skapare bakom filmen är paret Jonathan Dayton och Valerie Faris som tidigare levererat den prisade filmen Little Miss Sunshine.

Se trailern här

Läs också: Sverrir Gudnason om Björn Borg-filmen: ”Jag bryr mig mycket om vad andra ska tycka”

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Mest läst