Karin Törnblom / IBL Bildbyrå

Icona Pop

Tillsammans utgör duon Aino Jawo och Caroline Hjelt Icona Pop. Electropopparna Icona Pop har funnits sedan 2009. 2012 blev de ”Årets nykomling på Grammisgalan och året efter gick singeln ”I love it” som en raket på listorna i USA. Icona Pop tillhör numera en exklusiv skara av svenskar som sålt platina i USA. Förutom Icona Pop är det Swedish House Mafia och Avicii som lyckats med den bedriften. Singlarna har sålt i miljontals exemplar och Icona Pop har delat scen med namn som Miley Cyrus och Katy Perry.

– Vi är sjukt peppade på att träffa alla andra artister och tolka våra låtar och se vad de gör med våra, säger Aino Jawo i ”Nyhetsmorgon”.

Källa: Wikipedia, ELLE

Kikki Danielsson

Kikki Danielsson, 64 har bland annat bjudit på ”Bra vibrationer” och ”Papaya Coconut” under en lång karriär. Allt började med dansbandet i Wizex på 70-talet. Bandet sålde runt 2,5 miljoner skivor på Bert Karlssons bolag och bjöd upp till dans runt hela Sverige. Kikki Danielsson har tidigare beskrivit att hon var mycket blyg på scenen till en början men insåg när hon blev soloartist att det skulle bli nödvändigt med mellansnack och show. Sedan dess har hon hunnit utveckla de färdigheterna i en karriär som bland annat innehåller flera framträdanden i Melodifestivalen. Bland låtarna märks till exempel ”Miss decibel”, ”Bra vibrationer” och ”Dag efter dag”.

Kikki Danielsson har under hela karriären haft ett gott öga till country. Hon har bland annat spelat in skivan ”Midnight sunshine” i Nashville och blivit hedersmedborgare i staden. Karriären dippade på tidigt 00-tal men fick ny fart i ett samarbete med Sören ”Sulo” Carlsson. Senaste skivan ”Postcard from a painted lady” kom 2015. Kikki Danielsson är numera också känd för sitt twitterkonto där hon är generös med humoristiska betraktelser av vardagen.

Källa: Expressen, Wikipedia

Eric Saade

Sång- och dansman från skånska Kattarp. Eric Saade upptäcktes tidigt och blev i tonåren värvad till pojkbandet What’s up (Där även Melodifestival-vinnaren Robin Stjernberg ingick). Men det verkliga genombrottet kom i eget namn med ”Manboy” i Melodifestivalen 2010 och ”Popular” som vann tävlingen året efter. På senare tid har Eric Saade bland annat haft framgångar i öst. Duetten med Gustaf Norén, ”Wide Awake” har Filatov & Karas (Imany – Don’t Be So Shy) gjort en remix på. Låten blev en stor hit i Ryssland och var under hösten 2016 den sjunde mest spelade på rysk radio.

 Det blir en chans att visa att jag blivit vuxen. Jag har släppt fyra album och en EP och jag fyller 27 i år. Vissa verkar tro att jag fortfarande är en tonåring, sa Eric Saade till TT om sin medverkan i ”Så mycket bättre”.

Källa: TV 4, TT

 

Tomas Andersson Wij

Tomas Andersson Wij, 45 är journalisten som blev singer-songwriter. Han har med framgång kombinerat rollerna under hela karriären. Bland annat i SVT-produktionen ”Tomas Andersson Wij spelar med…”, där han samtalade och spelade med andra artister som Timbuktu, Lars Winnerbäck och Veronica Maggio. Tomas Andersson Wij har gett ut skivor sedan debuten ”Ebeneser” 1998 och parallellt skrivit låtar åt andra artister.

Tomas Andersson Wij har, trots avsaknad av större hittar i katalogen, haft en trogen publik och turnerar flitigt. Första gången han mötte den riktigt stora publiken var 2007, när han tolkade Carolas ”Evighet” i Melodifestivalens final på Globen. För tillfället arbetar Tomas Andersson Wij på ett nytt album där han kompas av Deportees.

– Jag hoppas det ska bli kul och klara av att ha en kamera på sig i 11 dagar. Det känns absurt, kommenterade Tomas Andersson Wij i Expressen efter att nyheten presenterats.

Källa: TV 4, Wikipedia

Uno Svenningsson

Smålänningen med den säregna rösten slog igenom som medlem i Freda på 80-talet. Bandet hade hits med till exempel ”Vindarna” och ”Det som gör mig lycklig”. Efter Freda har Uno Svenningsson, 57 uppträtt och spelat in skivor i eget namn. 1994 släpptes singeln ”Under ytan” som nådde stora framgångar och fick ny aktualitet när rapparen Blues samplade den fyra år senare. Uno Svenningsson har även två Melodifestivaler på meritlistan. Han gjorde ”God morgon” tillsammans med Irma Schultz 2007. 2016 deltog han med Patrick Isaksson och Tommy Nilsson och låten ”Håll mitt hjärta hårt”.

Uno Svenningsson, som till vardags bor i Stenungsund, behövde ingen betänketid när han fick frågan om att ställa upp.

– Det var inte så mycket att tänka på, det ska bli väldigt spännande.

Källa: Expressen, Wikipedia

Sabina Ddumba

Sabina Ddumba, 23, är uppvuxen i Fisksätra och sjöng i flera körer under uppväxten. Bland annat med Tensta Gospel Choir. Redan som tonåring fick hon köra bakom Jenny Wilson på turné. Hennes talang ledde till det publika genombrottet i X factor 2012. Då var hon 18 år och fick duktigt med beröm av housestjärnan Axwell. Sedan dess har Sabina Ddumba bland annat hunnit släppa storsäljande singlarna ”Effortless” och ”Not too young” och att sjunga med Katy Perry (Walking on air). 2016 blev hon årets nykomling på P 3 guldgalan. Samma år blev hon dessutom årets bäst klädda kvinna på Elle-galan.

När Sabina Ddumba fick frågan om att vara med i ”Så mycket bättre” tvekade hon först. Efter moget övervägande av för och nackdelar kom hon fram till ett beslut.

– Jag hade ingen anledning till att jag inte skulle göra det, berättade hon i Nyhetsmorgon på TV 4 när deltagandet blev officiellt.

Källa: Aftonbladet, DN, Elle

Moneybrother

Anders Wendin, 42 har varit Moneybrother som artist sedan 2001. Ett par år senare släpptes singeln ”Reconsider me” och albumet ”Blood panic” som gjorde Moneybrother till en etablerad artist. ”Blood panic” fick en grammis för bästa rockalbum och Wendin blev ”Årets manliga artist”. Sedan genombrottet har Anders Wendin även släppt musik under det kongeniala namnet ”Pengabrorsan”. Senaste skivan ”Dom ska få se vem dom roat sig med” kom 2014.

När hans medverkan presenterades i Nyhetsmorgon i TV 4 berättade Anders Wendin att han fått frågan om att vara med förr men att han tackade nej den gången. Sedan dess har han kollat på programmet och fått en förändrad bild.

Dessutom såg han det som en sorts comeback efter en längre pappaledighet.

– Det känns som om jag varit pappaledig i tre år och det här är första dagen på jobbet, berättade han.

Källa: TT

Läs även:

Det gör förra Så mycket bättre-deltagarna under 2017
Jills bästa tolkningar i Så mycket bättre
Magnus Carlsson om Så mycket bättre: ”Har skitsvårt att kalla mig artist”