Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Här är de 10 bästa dokumentärerna – enligt tittarna

23 jun, 2021 
AvMalin Ny
Bästa dokumentärerna
Earthlings, O.J: Made in America. Här är de tio bästa dokumentärerna enligt tittarna.
Annons
Är du en bra vän? – vi listar de viktigaste egenskapernaBrand logo
Är du en bra vän? – vi listar de viktigaste egenskaperna

Finns det något bättre än att bunkra upp framför skärmen och se en riktigt bra dokumentär? Om du är en dokumentärfantast har du förmodligen sett en del av filmerna nedan, men kanske hittar du även en ny favorit.

Här är de tio bästa dokumentärerna någonsin enligt betygen på filmsajten Imdb.

1. David Attenborough: Ett liv på vår planet (2020)

David Attenborough har under sitt liv besökt jordens alla kontinenter, utforskat dess vildmarker och dokumenterat den levande världen i all dess rikedom. I dokumentären ger han för första gången en inblick i de avgörande ögonblicken i sitt yrkesliv, liksom på den förödande utvecklingen han har bevittnat under sin karriär.

2. O.J: Made in America (2016)

En dokumentär som går igenom OJ Simpsons uppgång och fall, från hans fotbollskarriär till rättegångarna för morden på Nicole Brown Simpson och Ronald Lyle Goldman, samt hur han dömdes för ett rån i Las Vegas 13 år senare.

Annons

3. Earthlings (2005)

Dokumentären Earthlings innehåller starka foton från djurindustins vardag, en vardag som går ut på att utnyttja djurs kroppar för egen vinning. Filmen lyfter inte bara hur djur behandlas i industrin, utan också hur vi utnyttjar dem som underhållning, husdjur, forskningsobjekt och kläder. Materialet är till stor del filmat med så kallade “gömda kameror”.

4. Stop Making Sense (1984)

Stop Making Sense är en konsertdokumentär från 1984 som följer bandet Talking Heads. Den har kallats en av de bästa konsertfilmerna genom tiderna.

5. Till min dotter (2019)

Dokumentären Till min dotter är gjord som ett kärleksbrev till dokumentärfilmaren Waad Al-Khateabs dotter Sama, för att hon en dag ska få se vad som utspelade sig i Aleppo när hon var för liten för att förstå. Det är en betraktelse av kriget inifrån, av en vanlig människa, och har därför blivit en så mycket mer känslosam, äkta och verklig dokumentär än andra alster.

Annons

6. Jordens salt (2014)

Fotografen Sebastião Salgado har de senaste 40 åren rest över kontinenterna i mänsklighetens föränderliga fotspår. Han har bevittnat några av de mest avgörande händelserna i vår närhistoria; internationella konflikter, svält och utvandring. Nu inleder han ett nytt stort projekt, där han med kameran upptäcker orörda områden, vilda djur och växter, grandiosa landskap. En hyllning till vår planet och dess skönhet.

7. Senna (2010)

Världens störste racerförare genom tiderna, brasilianaren Ayrton Sennas liv fick ett våldsamt slut efter en kort men fantastisk karriär. I denna prisbelönta film får vi följa kampen mellan Senna och hans ärkerival Alain Prost.

8. Dear Zachary (2008)

I november 2001 blev Andrew Bagby mördad i Pennsylvania och hans före detta flickvän, Shirley Turner, var huvudmisstänkt för dådet. Efter att ha flytt till Newfoundland i Kanada meddelade Shirley att hon väntade sitt och Andrews barn, Zachary. Då bestämde sig Andrews barndomsvän, Kurt Kuenne, för att göra en film om Andrew för att hans son skulle lära känna sin pappa.

9. Home - Den stora resan (I) (2009)

Med filmat material från 54 länder, allt från fågelperspektiv, ges en historisk summering av människans framfart och visar hur jordens miljöproblem är sammanlänkade med varandra.

10. Won't You Be My Neighbor? (2018)

En biografisk dokumentär om den amerikanska barnprogramledaren Fred Rogers.

Foto: TT

Annons