För att bekämpa de sexuella trakasserierna och övergreppen som uppmärksammats genom metoo har nu Hollywood reagerat. I fredags tillkännagav Producent Guild of America att de nu kommer genomföra nya riktlinjer för att bekämpa sexuella trakasserier. Dagen därpå rapporterade PGA att Wonder Woman 2 kommer att bli den första filmen att anta dem.

Läs även: 10 bra filmer som klarar Bechdeltestet

De nya riktlinjerna innefattar att alla produktioner överensstämmer med federala och statliga lagar om trakasserier, erbjuder personlig utbildning i hur man förebygger sexuella trakasserier med skådespelarna och alla i produktionen samt erbjuder stöd till de som rapporterar eventuella trakasserier.

Läs även: Skådespelerskornas viktiga känga till SVT och SFI efter Guldbaggegalan

Medan det verkligen är passande att anta riktlinjerna för en film som Wonder Woman 2, där starka kvinnor är i fokus, har filmen hamnat i blåsväder just runt ämnet. I november anklagades Wonder Woman producenten Brett Ratner för sexuella trakasserier och övergrepp av sex kvinnor. Medan Brett har förnekat alla påståenden hotade stjärnan Gal Gadot att inte komma tillbaka till uppföljaren om Brett skulle ha något med produktionen att göra. Något som resulterade i att Brett valde att lämna alla Warner Brothers relaterade aktiviteter.

Eftersom medlemskap i PGA är frivilligt är de nya riktlinjerna för sexuella trakasserier bara rekommendationer. Men det är en bra start för filmvärlden och förhoppningsvis kommer andra filmer följa i Wonder Woman 2:s fotspår.

Läs även: Gal Gadot vägrar Wonder Woman 2 – om inte producenten får sparken

Källa: Teen Vogue

Artikeln publicerades först på ELLE.