Svensk sommarläsning 2022- 5 boktips
0:57

Efter reklamen: Svensk sommarläsning 2022- 5 boktips

(0:57)

Slå på ljud

Mitt i högsommaren, och för många av oss den tid på året då man läser som mest. Tunga, inbundna böcker kan rent bokstavligt bli en smula betungande på hand och handleder, inte minst på rygg i strandnära läge med en höjd hand och en bok i densamma. En pocketbok, däremot, väger inte lika tungt i handen, Så för att undvika en så kallad ”sommarbokarm”, här sex pockettips som väger lätt i handen – men (förstås) med samma tyngd i innehållet som en inbunden bok!

Den svarta månens år, Ellen Mattson (AB)

Mystiskt och mörkt humoristiskt om arme universitetsläraren David Svarthed, avstängd från sin tjänst efter en konflikt med en student, som en dag halkar på en isfläck och slår i huvudet hårt. När David vaknar upp ter sig verkligheten annorlunda ut – liknar mer dröm än verklighet!

När underbart inte är nog, Marit Danielsson (Romanus & Selling)

Jojo, femtio plus, chefredaktör för ett kvinnomagasin, gift med Danne som hon älskar, och som aldrig tänkt sig att vara otrogen – plötsligt ligger hon där i en säng med en annan man (och betydligt yngre än hon själv). Marit Danielsson skriver med gott humör om existentiellt och erotiskt katastrofläge i medelåldern!

Odjur, Donna Leon (Forum)

En illa åtgången kropp hittas i en av Venedigs kanaler, ingen vet vem mannen är. Kommissarie Brunetti ställs inför ett svårlöst fall, med kopplingar till ett slakthus på fastlandet. Däremellan hinner han äta och dricka gott, samt klokt begrunda all tidens elände. I Guido Brunettis sällskap har man aldrig tråkigt!

Förgät mig ej, Kerstin Bergman (Soutside Stories)

Kusin Ingrid ringer Iris Bure, systerdottern Alva har inte återvänt efter en paddeltur bland de dalsländska skogarna. Iris far till Åmål för att hjälpa till med sökandet, och minns egna märkliga upplevelser under sin uppväxt i trakten. Stämningsfullt sensommaräventyr med mystik och storskogsrys!

Blodmål, Peter Stjernström (Lind&Co)

Innevånarna i gotländska semesterparadiset Ljugarn börjar plötsligt drabbas av märkliga krampanfall, vissa med dödlig utgång. Fiskar dör, det kryllar av insekter och värmen är outhärdlig. Klimatkris, eller onda krafter? Annorlunda spänningsroman med ”kloka gumman” Walla Hammar, i en huvudroll.

Europa, Maxim Grigoriev (AB)

Fjorton år gammal rymmer Nikita från Moskva till Paris. Många år senare sitter han medelålders och trött på balkongen till en lägenhet i Nice som han fått i arv och blickar tillbaka på sitt liv som emigrant. Rörande romantiskt om kosmopolitiska drömmar, nostalgi och hemlängtan.

Mest läst