1:37

Efter reklamen: 5 klassiska filmer från 90-talet som förgyller sommarkvällarna

(1:37)

Hur utser man världens bästa film? Precis som all kultur är ju filmsmak subjektivt, och olika tittare letar efter olika saker. Visst kan man se om det är en intressant historia, om filmen bryter ny mark och om skådespelarinsatserna är bra – men det är ändå svårt att bestämma.

Den brittiska filmtidningen Empire har ändå gett sig på ett försök, och låtit läsarna bestämma vilka som är världens bästa filmer. Här är filmerna som röstats fram som de tio bästa filmerna genom alla tider – håller du med?

Plats 10: Sagan om ringen – Härskarringen

2001

Den första delen i Sagan om ringen-trilogin nominerades till 13 Oscars när den kom 2001, men vann bara fyra där Bästa foto var mest prestigefullt. Trots att det är en fantasyfilm med mycket specialeffekter håller Peter Jacksons filmadaption av den klassiska boken än i dag, på grund av hur välgjord den är.

Plats 9: Star wars episod IV: A new hope

1977

Den första Star Wars-filmen var revolutionerande när den kom, och har blivit en riktig filmklassiker. Filmen blev det stora genombrottet för Harrison Ford, Carrie Fisher och Mark Hamill, som sedan dess har blivit filmikoner.

Plats 8: Hajen

1975

Hajen.

Zanuck/Brown Productions/Universal Pictures / Album

Steven Spielbergs genombrottsfilm om den monstruösa hajen som sätter skräck i ett helt samhälle har hunnit bli 46 år gammal, men är lika populär än i dag. Än har ingen film med en haj i huvudrollen lyckats ta över tronen – även om folk har försökt.

Plats 7: Indiana Jones och jakten på den försvunna skatten

1981

Att skaparen av Star Wars slog ihop sig med regissören till Hajen måste 1981 ha låtit som den ultimata kombinationen – och visst blev det bra. Indiana Jones-filmerna etablerade Harrison Ford som en av Hollywoods främsta filmhunkar för många år framöver.

Plats 6: Goodfellas

1990

Martin Scorsese tar oss in i maffians undre värld i en här filmen med Joe Pesci och Ray Liotta. Det var banbrytande när den kom, och även om maffiafilmerna minst sagt har avlöst varandra sedan dess är det få som kommer upp i Goodfellas klass.

Goodfellas.

Rights Managed

Plats 5: Pulp fiction

1994

Även om Pulp fiction inte var Quentin Tarantinos första film, så blev det helt klart hans breda genombrott, och den film många fortfarande främst förknippar med honom. Bjuder på många klassiska scener, oneliners och – inte minst – looks.

Plats 4: Nyckeln till frihet

1994

Nyckeln till frihet hamnade lite i skymundan då den kom ut samma år som Forrest Gump, men har under åren jobbat sig upp till en riktig klassiker – och är ett vanligt svar när man frågar folk om deras favoritfilm. Baserad på Stephen Kings novell med samma namn bärs den av skådespelare som Tim Robbins och Morgan Freeman.

Nyckeln till frihet.

Rights Managed

Plats 3: Batman: The dark knight

2008

Filmen som gav Heath Ledger hans postuma Oscar, för rollen som Jokern. Christopher Nolans Batman-film har blivit filmen som alla andra superhjältefilmer mäts mot.

Plats 2: Star wars episod V: The empire strikes back

1980

Den mörkare uppföljaren till första Star wars-filmen anses vara seriens allra bästa. Vändningen där tittarna får veta att Darth Vader är Lukes far anses vara en av filmhistoriens största överraskningar.

Plats 1: Gudfadern

1972

Ikoniska filmregissören Stanley Kubrick sa en gång att Francis Ford Coppolas Gudfadern var den bästa filmen som någonsin gjorts – och det verkar som att de flesta håller med.

Gudfadern.

Rights Managed

Mer läsning

Femina