The Nevers på HBO
Trendspaning 2021 - med Emma Gray Munthe
1:53

Efter reklamen: Trendspaning 2021 - med Emma Gray Munthe

(1:53)

Slå på ljud
Emil Svanängen, alias Loney Dear och nya albumet A lantern and a Bell.

Emil Svanängen är tillbaka med nya Loney Dear-albumet A Lantern and a Bell.

Per Kristiansen

Album + konserter: Loney dear – A Lantern and a Bell

Vemod och falsett, ljus och mörker, avskalat men kyrkrumsstort. Loney dear/Emil Svanängen är tillbaka med sitt första album sedan 2017, släppt på Peter Gabriels Real World-etikett. A Lantern and a bell är ute 26 mars, och i april gör Loney dear – om pandemiläget tillåter – en liten serie konserter på Orionteatern i Stockholm.

www.orionteatern.se

Frida Lundén Mörcks glaskonst visas på Konsthantverkarna i Stockholm.

Glaskonst: Frida Lundén Mörck på Konsthantverkarna

En bärande svaghet, en orubblig formbarhet är Frida Lundén Mörcks första separatutställning i Stockholm. I serien Subversive Softness utforskar hon begränsningar och motstånd genom att blåsa in varma bubblor i skulpterade glasnät så att de väller ut genom hålen. I samband med Kulturnatten den 24 april har Konsthantverkarna ett digitalt evenemang där man kan se en film från när Frida jobbar i hyttan. Utställningen pågår 10 april–5 maj.

www.konsthantverkarna.se

Laura Donnelly och Ann Skelly i nya serien The Nevers.

Laura Donnelly och Ann Skelly i nya serien The Nevers.

HBO

Ny tv-serie: The Nevers på HBO

I det viktorianska London upptäcker en grupp – främst kvinnor – att de utvecklat övernaturliga förmågor och plötsligt ses som ett hot mot överheten. Nu har de nya fiender, och ett uppdrag som kan förändra världen. Bakom står Buffy the Vampire Slayer-skaparen Joss Whedon, men han kastades ut i slutet av 2020 efter en mängd anklagelser om dåligt beteende på diverse inspelningar. Trots det: The Nevers ser härlig ut, och serien får premiär i april.

www.hbonordic.com

3 Netflixnyheter – som alla kommer snacka om i april

Frances McDormand i Nomadland

Fenomenala Frances McDormand i nya filmen Nomadland.

20th Century Fox

Bio: Äntligen premiär för Nomadland

Nu får den svenska publiken äntligen se den film som måste ha hamnat på flest årsbästalistor 2020: Nomadland. I huvudrollen, den ständigt stadiga Frances McDormand. Hennes Fern packar sin bil, lämnar landsbygden och ger sig ut på vägarna för att söka jobb och leva nomadliv. Regissören Chloé Zhao har tidigare gjort bland annat The Rider, som är väl värd att se om du missat. Nomadland har premiär 26 mars.

Skiljelinjer – Jakob Skote, Max Celar och Sebastian Dahlqvist.

Skiljelinjer av Jakob Skote, Max Celar och Sebastian Dahlqvist är ett av verken i årets upplaga av Ung Svensk Form.

Form: Ung Svensk Form på turné

26 utvalda talanger deltar i årets upplaga av utmärkelsen Ung Svensk Form, och i den här vandringsutställningen har man chansen att se och upptäcka de kommande stora namnen inom alla former av svensk design och formgivning. 1 april–16 maj står den på IKEA Museum i Älmhult, för att sedan under året åka vidare till Umeå, Göteborg och Malmö.

www.ungsvenskform.se

Svenska The Crown – här är skådisarna vi vill se som kungen, Victoria och Madeleine

Wardruna

Gruppen Wardruna är aktuell med nya albumet Kvitravn.

Album: Wardruna – Kvitravn

Warduna hämtar inspiration och instrument gruppen från fornnordisk kultur, de har också medkomponerat soundtracket till HBO-serien Vikings. Nu kommer albumet Kvitravn. Delar av musiken (och estetiken) hamnar klart på fel sida pinsamhetsgränsen – men samtidigt fungerar mycket av det de gör som tung schamanmusik som går direkt på kroppen utan att alls passera hjärnan.

Yeri Han och Steven Yeun i filmen Minari.

Yeri Han och Steven Yeun i filmen Minari.

Josh Ethan Johnson/A24

Bio: Minari

Jacob och Monica lämnade Korea för gott, fick under några år två barn i Kalifornien – och nu går flyttlasset till en husvagnsvilla på landsbygden i Arkansas. Där ska Jacob försöka sig på att odla koreanska grönsaker i jakt på den amerikanska drömmen. Dramakomedin Minari är delvis baserad på regissören Lee Isaac Chungs egna uppväxt på 80-talet, och fick ett myller av priser 2020. Preliminär premiär i april.

Stolthet och fördom på Turteatern.

Stolthet och fördom på Turteatern.

Chrisander Brun

Teater: Stolthet och fördom på Turteatern

En fri tolkning av Jane Austen, av och med Amanda Apetrea och Lisen Rosell. Tillsammans med Nadja Hjorton satte de 2017 upp Grottbjörnens folk på Turteatern i Stockholm, och något oväntat blev resultatet en av livets bästa teaterupplevelser för min del. Otroligt roligt, otroligt smart, otroligt vrickat – vi var flera som var både upprymda och tagna efteråt. Förväntningarna på Stolthet och fördom är alltså farligt höga. Spelas fram till 30 april.

www.turteatern.se

Kungliga balettens premiärdansare Haruka Sassa.

Kungliga balettens premiärdansare Haruka Sassa.

Markus Gårder/Kungliga Operan

Dans: Stevenson/Lifar på Operan Play

Den som saknar dansupplevelser kan söka sig till Kungliga Operans digitala scen, där man just nu gratis kan se Three Preludes av Ben Stevenson och Suite en Blanc av Serge Lifar: två baletter ur den klassiska tåspetstraditionen där Kungliga Balettens dansare visar upp sin teknik och lyfter fram både enskilda dansare och kompani. I Three Preludes, den första uppsättningen med exklusiv premiär på Operan Play, dansar solisterna Haruka Sassa och Calum Lowden.

www.operanplay.se

Mest läst