Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Hollywoodstjärnan och kändisparets dotter får roller i jättesatsningen

29 jun, 2021 
AvLinus Brännström
FotografTT och SF STUDIOS
När Alex Schulmans roman "Bränn alla mina brev" nu ska bli långfilm dyker en rad spännande och oväntade namn i upp på rollistan.
Annons
Alida Morberg och Bill SkarsgårdBrand logo
Alida Morberg och Bill Skarsgård

Alex Schulmans verklighetsbaserade roman "Bränn alla mina brev" från 2018 är en av de senaste årens mest uppmärksammade svenska böcker. Den handlar om Schulmans mormor och morfar Karin och Sven Stolpe och deras komplexa relation – och Karin Stolpes passionerade kärleksaffär med Olof Lagercrantz.

Redan 2019 berättade filmbolaget SF att boken skulle bli biofilm med regi av Björn Runge – svensken som bland annat ligger bakom hyllade "The wife" som Glenn Close Oscarsnominerades för.

Annons

Nu är det också klart vilka skådespelare som ska medverka i filmen.

Bill Skarsgård gör en huvudroll i "Bränn alla mina brev"

Kändisparets dotter i huvudrollen

Hollywoodstjärnan Bill Skarsgård, som bland annat synts i "Det" och "Hemlock Grove", ska spela Sven Stolpe i filmen.

Karin Stolpe kommer att spelas av Asta Kamma August – dotter till stjärnskådespelerskan Pernilla August och regissören Bille August. Kändisparet var gifta mellan 1991 och 1997 och fick två barn – hittills är det den andra dottern, Alba August, som gjort störst avtryck i film- och serievärlden men nu är det alltså Asta Kamma Augusts tur att ta plats i en storfilm.

Annons

– Den här filmen är Karins berättelse och upprättelse! Jag är så glad för möjligheten att porträttera Karin och som en del av processen med karaktären har jag fördjupat mig i hur det var att leva som ung kvinna 1932. Hur man såg på kvinnan i samhället, i vardagen, hennes intellekt, maktbalansen gentemot män, men också om sexualitet och klass, säger Asta Kamma August i ett pressmeddelande från SF Studios och fortsätter:

– Det har varit lärorikt och ett viktigt verktyg för mig i arbetet med att nu kunna få ge Karin en stark röst i filmen.

Asta Kamma August ska spela Karin Stolpe.

Då får "Bränn alla mina brev" premiär

Rollen som Olof Lagercrantz kommer att spelas av Gustav Lindh.

Annons

Regissören Björn Runge hyllar redan nu skådespelarensemblen.

– Som regissör kan jag inte tänka mig bättre medresenärer än dessa skådespelare. Att göra film är ett samspel. Vi ska lyckas med den spännande utmaningen att göra en fascinerande film av en väldigt bra bok, säger han i pressmeddelandet.

Inspelningarna av filmen ska starta i augusti. Tanken är sedan att "Bränn alla mina brev" ska få biopremiär under hösten 2022.

Gustav Lindh ska spela Olof Lagercrantz.
Annons