Hon fick miljontals unga tjejer att börja läsa – dolda hemligheten bakom ”Tvillingarna”-succén
De var rektangulära, runt två centimeter tjocka och hade röd rygg (precis som alla B. Wahlströms böcker, riktade mot flickor). I min bokhylla stod ett hundratal. Alla med olika färgglada, tecknade, omslag (de där omslagen kunde jag för övrigt titta på, i timmar... De målades av James “Jimmy” Mathewuse och som modell för tvillingarna i 16-årsåldern stod Jonna Leigh Stack). Jag brukade få dem på jul och födelsedagar, ibland till och med på mina namnsdagar. Jag slukade dem en efter en (ofta läste jag om dem, flera gånger) och skulle nog ändå säga att det är tack vare dem som jag är en läsande person. Kanske var det också deras förtjänst att jag blev intresserad av att skriva. De erbjöd nämligen en form som återkom, bok efter bok: beskrivningar av utseenden, miljöer... Den dramatiska kurvan såg likadan ut, bok efter bok, även om handlingen, förstås, skiftade. Den återkommande formen gjorde att jag också vågade testa att skriva berättelser, men liknande plot.
Så, vad är det jag beskriver? Jo! Francine Pascals böcker om tvillingarna Elizabeth och Jessica Wakefield, i det påhittade samhället Sweet Valley, en stad där solen alltid tycks skina.
Sålt i 200 miljoner exemplar
Ibland brukar det sägas att boken om Zlatan, författad av David Lagercrantz, fick unga killar att börja läsa. I min generation av 1980-talister skulle jag hävda att det var Francine Pascals böcker som öppnade dörren till läsandet. Inte bara för mig utan för miljontals andra flickor. Francine Pascals böcker om de blonda tvillingarna har sålt i hisnande 200 miljoner exemplar.
Sommaren 2024 somnade Francine Pascal in, 92 år gammal. Hon dog i sviterna av cancer, lymfom. Efter beskedet om författarens död gick trådarna på diskussionsforumet Reddit varma. Många berättade om sina minnen av böckerna och mindes historierna: om tvillingarna och deras grönblå-ögon, om pojkvännerna Aaron och Todd, om Jessicas bästa vän och rival Lila Fowler, om den stöddige och rike Bruce Patman, om föräldrarna och storebror Wakefield... Böckerna började med serien Tvillingarna på Sweet Valley High men fick snart en spinoff kallad Tvillingarna. I den första bokserien är Elizabeth och Jessica 16 år gamla, och i den andra bokserien är de yngre, 12 år.
Francine Pascal föddes på Manhattan den 13 maj 1932 och växte upp i Queens. Efter att ha jobbat som journalist och som manusförfattare till en såpopera fick hon i början av 1980-talet idén till att skriva om, och för, unga kvinnor. 1983 såg den första boken i serien Tvillingarna på Sweet Valley High dagens ljus. Serien består av 181 böcker, och Francine själv skrev de första 12 på egen hand, därefter hade hon ett team av spökskrivare. Det var alltså inte Francine som skrev alla böcker själv. Men hon hade en tydlig vision – vilken hon förmedlade. Anledningen till att hon inte skrev alla böcker själv var för att det var omöjligt. Böckerna var en succé och man ville därför hålla en jämn och snabb publiceringstakt, ofta genom att ge ut en bok i månaden. Francine brukade därför utarbeta en detaljerad disposition och sedan överlämna den till spökskrivaren för vidareutveckling. Hon hade också en ”bibel” som spökskrivarna fick utgå ifrån: en samling beskrivningar av personligheterna, miljöerna och det täta nätet av relationer som definierade livet i Sweet Valley.
– Sweet Valley sammanfattar själva essensen av gymnasiet. Det är det där ögonblicket innan verkligheten slår till, när du verkligen tror på de romantiska värderingarna – uppoffring, kärlek, lojalitet, vänskap – innan du blir mer blasé och glider in i vuxenlivet, har Francine Pascal sagt om serien i en intervju med People 1988.
Så levde Francine Pascal privat
Francine Pascal var, under livet, gift två gånger. Först med Jerome Offenberg, som hon fick tre döttrar med. Hon gifte sedan om sig med John Pascal och paret levde tillsammans fram till Johns död, 1981.
Men, vad är egentligen hemligheten? Varför blev böckerna en sådan megasuccé? Först och främst var de sagor (Francine hade faktiskt aldrig någonsin varit i södra delarna av Kalifornien, där Sweet Valley ligger, när hon skrev de första böckerna. Vilket alltså betyder att hon fantiserade ihop hela Wakefield-univerumet). Rollerna var tydliga, karaktärerna enkla. Berättelserna var lätta att ta till sig. Men tvillingarna hade också ett djup. Francine har berättat att hon tänkte sig att de egentligen var samma person – med två olika sidor. Som vi alla ju har.
Den första boken om tvilligarna gavs ut 1983, den sista 2003 – 20 år senare.
Francine var väl medveten om att hon fick en hel generation av unga kvinnor att ta sig an läsning, böcker och litteratur.
– De här böckerna har avslöjat en hel population av unga flickor som aldrig läste. Jag vet inte om de alla kommer att fortsätta läsa, men vi har skapat läsare ur icke-läsare.
Sugen på att läsa om böckerna? Flera av dem säljs just nu på Bokbörsen.