
Anna Karenina av Lev Tolstoj (Norstedts)Många är de som hävdar att den ryske författaren Lev Tolstoj skrev världslitteraturens största kärleksroman när han i slutet av 1870-talet skapade Anna Karenina. Varje dag genom decennierna hittar den nya läsare som fascineras av Anna Karenina, som blir passionerat förälskad i officeren och greven Vronskij och lämnar sin make och son, ett beslut med katastrofala följder. Ulla Roseen gjorde 2007 den första nyöversättningen sedan 1925 och nu finns hennes version i storpocket.

Stjärnor utan svindel av Louise Boije af Gennäs (Månpocket)Louise Boije af Gennäs hade skrivit tre romaner före den delvis självbiografiska kärlekshistorien Stjärnor utan svindel men ingen väckte tillnärmelsevis så mycket uppmärksamhet som berättelsen om Sophie (Boije af Gennäs) och Kaja (Mian Lodalen). Lättläst och drivet skrivet om svåra saker som att förena olika bakgrunder och traditioner. Och frånsett allt rabalder som blev kring boken är det främst en fin kärlekshistoria.

Stolthet och fördom av Jane Austen (Albert Bonniers förlag)Det går inte heller att förbise denna klassiker bland klassiker. Historien om Elizabeth Bennet och den till en början så trulige Mr Darcy tål att läsas igen och igen. Vill du avnjuta den på engelska och dessutom glädjas åt ett särdeles vackert omslag så rekommenderar vi HarperCollins utgåva, en fröjd i bokhyllan.

Kärlekens historia av Nicole Krauss (Brombergs)Amerikanska stjärnskottet Nicole Krauss har ni Feminaläsare tidigare kunnat möta i ett porträtt av bokredaktören Kenneth Gysing. I ett annat sammanhang har hon sagt om Kärlekens historia att hon ”avskyr tanken på att jag bara skulle ha skrivit en kärleksroman”. Det uttalandet säger en hel del om genrens anseende, men i vilket fall som helst är Kärlekens historia en storartad roman med två parallella handlingar – om 80-åriga Leo Gursky och 14-åriga Alma Singer – och ännu fler bihistorier.

Jane Eyre och Svindlande höjder av Charlotte och Emily Brontë (Albert Bonniers förlag)Filmåret 2011 tillhörde helt klart systrarna Brontë. Då gick först Jane Eyre av Charlotte Brontë upp på biograferna och därefter Svindlande höjder av systern Emily. ”Brontëmani” är dock knappast någon ny besatthet konstaterade nyligen brittiska The Guardian i en essä. Den handlar om att intresset egentligen aldrig svalnat för syskontrion (även systern Anne var författare). The Guardian manifesterade sin egen mani genom att 2010 kora just Svindlande höjder till världens bästa kärleksroman.

Allra hemskaste syster av Lina Forss (Telegram bokförlag)Helt uttalat har Lina Forss skrivit en modern version av Shakespeares drama Kung Lear. Handlingen kretsar kring systrarna Leander som är bittra ovänner. Nu krigar de om vem som ska få ta över den döende pappans företag Firman. Ingen traditionell kärlekshistoria men en välmatad berättelse fylld av dramatik, kärlek och maktspel.

Kicki & Lasse av Peter Kihlgård (Albert Bonniers förlag)Om kärleken i en betydligt mer komplicerad och mångfacetterad form än den kioskromanerna erbjuder skriver Peter Kihlgård i den lågmälda Kicki & Lasse, berättelsen om ett barnlöst par i 50-årsåldern som varit gifta i ungefär 25 år. Lyhört berättat om en kärlek som rymmer hela skalan från slagsmål och separationer till lyckliga stunder.

Varats olidliga lätthet av Milan Kundera (Albert Bonniers förlag)Milan Kundera gjorde internationell succé med det här verket som utspelar sig mot den historiska bakgrunden av den sovjetiska invasionen av Tjeckoslovakien 1968, och de efterföljande åren av kommunistisk terror. Det gör den givetvis till en politisk roman men främst är det en roman om kärlek och erotik. Njut av boken och se även gärna filmatiseringen med Lena Olin i huvudrollen.
Först publicerat i Femina nummer 6 2012. Av Elin Persson.