Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Italiensk konstnär säljer osynlig skulptur dyrt – så mycket kostar den

09 jul, 2021 
AvLinus Brännström
Salvatore Garau beskriver sitt verk som ett tomrum fyllt av energi.
Annons
Joanna Sundström: Tre tips när du köper konstBrand logo
Joanna Sundström: Tre tips när du köper konst

Värderingen låg på mellan 60 000 och 90 000 kronor.

Men budgivningen drog i väg och till slut gick den italienske konstnären Salvatore Garaus verk Io Sono under klubban för knappt 155 000 kronor.

Inget anmärkningsvärt med det egentligen – förutom att Garaus skulptur är osynlig, vilket innebär att den bara består av luft. Den finns alltså inte.

Det enda som köparen fick var ett äkthetsintyg och en instruktion som säger att Io Sono måste placeras på en 150 gånger 150 centimer stor yta.

"En energi som kan kondenseras"

Vad handlar det här om? Ja, när man hör Salavatore Garaus beskrivning av den osynliga skulpturen blir man inte mycket klokare:

– Vakuumet är inget annat än ett utrymme fullt av energi, även om vi tömmer det och inget finns kvar, detta enligt Heisenbergs osäkerhetsprincip att "ingenting" har en vikt. Därför finns det en energi som kan kondenseras och omvandlas till partiklar – det vill säga till oss, har konstnären sagt.

Annons

Salvatore Garau är känd för sina minimalistiska verk. Aftonbladet skriver att den italienske konstnären tidigare i år visade en annan skulptur som han kallar för Buddha kontemplerar – den består bara av en ruta på marken.

Resten av skulpturen är "osynlig".

Jämför verken med Gud

– Den existerar och kommer att finnas på den här platsen för alltid. Du kan inte se den men den existerar. Den är gjord av luft och ande, har Garau sagt enligt tidningen.

I en intervjuer har konstnären jämfört sina verk med hur vi tror på en gud som vi inte kan se.

– Vi har ju trots allt format en gud som vi aldrig har sett, har Salvatore Garau sagt enligt Göteborgs-Posten.

Annons