Oss håller inga bojor, oss binder inga band! (Bonnier Fakta)

Linde red ner genom ett Sverige där min bondläpp till morfar möjligen stod på någon leråker i Östergötland och vinkade när hon skrittade förbi. Morfar skulle knappast haft råd att göra något liknande, Linde kom från en rik släkt och var ekonomiskt oberoende. Men morfar hade i alla fall en äventyrlig gen (som gått i arv), han hade varit i Amerika och skulle säkert nickat gillande åt den våghalsiga resan.

För denna ritt genom ett krigstrött Europa var ett stort äventyr och en mycket kaxig uppvisning i att ”kvinnor kan”. Kvinnorna hade just fått rösträtt, äktenskapet var inte längre det enda målet för dem, många drömde om ett eget yrke och ett självständigt liv. Där fick Lindes ritt ett högt symbolvärde, hon blev en kändis i sin tid.

Om denna ritt, och många andra, och om grevinnans syster Thora von Dardels konstnärliga leverne i Paris kan man läsa om i Oss håller inga bojor, oss binder inga band! (Bonnier Fakta). Här har Jan Mårtenson tillsammans med Lindes barnbarn Susanne Giraud sammanställt efterlämnade dagboksanteckningar. Det är läsning som sporrar till stordåd!

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!
Mest läst