Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Julklappstips – här är 5 böcker att ge bort

20 dec, 2016 
AvFemina
Ge bort ett hårt paket i jul!  Vi har hittat fem nya titlar som är perfekta gåvor. Vad sägs om en spännande deckare eller en roman om en tröstande kråka?
Annons

Bokredaktör Kenneth Gysing har valt ut fem nya böcker i flera olika genrer.

sorgen

ROMAN ❤❤❤❤❤

Det är svårt att riktigt kategorisera Max Porters Sorgen bär fjäderdräkt (Etta förlag). Det är poesi, det är prosa, det är lite om vartannat. Men framför allt är det en berättelse om sorg, om en pappa och två söner som sörjer en älskad hustru och mamma som just gått bort.

När smärtan är som störst knackar sorgen på dörren, i gestalt av en kråka. Kråkan har kommit för att trösta och tänker inte lämna pappan och sönerna förrän de blivit hela igen. En mycket ovanlig och alldeles underbar läsupplevelse.

Kaninjagaren

THRILLER ❤❤❤❤

Lars Kepler, alias Alexander och Alexandra Ahndoril, levererar med nya Kaninjägaren (Albert Bonniers förlag), en bladvändare med fullt ös vad gäller sex, våld och hisnande händelseförlopp.

Annons

En man i kaninmask tar livet av Sveriges utrikesminister när denne roar sig sadistiskt med en eskortflicka. Rikets säkerhet är hotat, statsministern kallar in superpoliserna Joona Linna och Saga Bauer för att jaga fatt på den mordiska kanin-mannen. Oavbrutet spännande, men inget för hariga (om man säger så)!

Mistlar

DECKARE ❤❤❤❤

Dame PD James (hon fick många fina titlar av engelska drottningen under sitt långa liv) finns inte längre bland oss, men hennes historier lever kvar i högönsklig välmåga.

Mistlar och mord – fyra julmysterier (W&W) är utmärkt helgläsning. Det är berättelser som aldrig tidigare översatts och som alla utspelar sig i juletid.

Julmat sätter sig ju ofta på tvären i magen, och där vet jag mången litterär expertis som rekommenderar spännande läsning som en effektiv motkraft till, just, väderspänning. Så läs, mys och pys!

Paul

BIOGRAFI ❤❤❤❤❤

Man behöver inte vara Beatles-fan för att sluka Philip Normans 700 sidor tjocka bok Paul McCartney (Forum), en biografi som McCartney själv givit sitt godkännande till.

Annons

Det är lika mycket en populär-musikalisk samtidshistoria som en grundlig genomgång av Pauls osannolikt framgångsrika karriär. Här finns också högklassig skvallerläsning om skilsmässan 2006 från Heather Mills (som blev Storbritanniens mest omskrivna), och nya relationer efter det.

Paul fyller snart 75 år, men verkar inte sjunga på sista versen för det. Han lever glatt vidare på ackord som om Yesterday aldrig funnits. Beundransvärt, bara det.

Tusende-vaningen

SCIENCE FICTION ❤❤❤❤

Unga läsare, vuxna, äldre; Katharine McGee bjuder samtliga på en hisnande upplevelse med Tusende våningen (Gilla böcker).

Året är 2118 och handlingen utspelar sig i en fem kilometer hög skyskrapa på Manhattan. Skrapan har sitt eget klimat, affärer, bostäder, parker. Robotar sköter marktjänsten, unga människor tar sig runt och partajar bäst de kan. Sociala medier styr de från sina kontaktlinser.

Det är som en ny skön värld, men när en flicka trillar ner från taket dyker hemligheter upp. Bakom sorglösheten ruvar mörka skuggor – det finns ormar även i det automatiserade paradiset.

 

Av: Kenneth Gysing, först publicerad i Femina 01/2017. 

Läs även

Expertens råd – så varvar du ner inför jul

Annons