Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Kända Coldplay-låten skrevs om skådespelerskan – läs gripande historien bakom

07 jul, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Visste du att hyllade och älskade låten Fix you med Coldplay handlar om Gwyneth Paltrow? Femina berättar historien bakom succén.
Annons
Se ABBA-medlemmarna då och nuBrand logo
Se ABBA-medlemmarna då och nu

Nu intar bandet Coldplay Sverige och gör fyra utsålda konserter – på Ullevi i Göteborg. Som förband märks Lucia Piñera Karlsson. På de fyra spelningarna är det nog många av fansen som hoppas på att få höra låten Fix You, bandets kanske mest kända låt. Har du koll på historien bakom den? Inte? Låt oss guida dig...

Historien bakom Coldplays låt Fix You

Under åren har Coldplay släppt ett antal låtar vars betydelser är svåra att tyda. Gwyneth Paltrow, sångaren Chris Martins exfru och mor till barnen Apple och Moses, har dock avslöjat att just Fix You handlar om Chris Martins reaktion på en traumatisk upplevelse som hon själv gick igenom. Paltrow är dotter till Bruce Paltrow, en tv-producent som arbetade med program som St. Elsewhere, The White Shadow och Tattinger's. Till skillnad från sin dotter så var dock inte Bruce ett känt namn. Men han inspirerade, indirekt, en av Coldplays singlar. När Bruce gick bort, och dottern Gwyneth var i sorg så skrev Martin låten Fix You till sin hustru. Som en slags tröst efter faderns död.

Fix You handlade om att han försökte få ihop mig igen efter att min pappa dog, få mig att må bra igen, har skådespelerskan berättat.

Annons

– Jag tycker att det är ganska fint, har hon sagt.

Enligt Rolling Stone, som också försökt reda ut historien bakom låten, var ett dödsfall i familjen inte den enda inspirationen bakom Fix You. Ackorden från Pixies Where Is My Mind – en låt som är känd för att ha tonsatt hyllade filmen Fight Club – inspirerade Fix You. Dessutom har Chris Martin slagit fast att Fix You också har en känslomässighet som liknar R.E.M:s smashhit Everybody Hurts. Även om Martin hittade inspiration till Fix You på flera ställen, hade han fortfarande svårt att sätta ihop låten.

– Varje album har en nyckellåt som andra saker skrivs runt och utan vilken du inte skulle kunna göra andra saker, har Chris Martin avslöjat.

– På det tredje albumet var det Fix You. Och ja, den låten var en absolut jävla mardröm att spela in, det var hemskt, och det tog en evighet. Jag vet inte vad det var, det kanske var pressen, eller något.

Annons