Femina har tidigare skrivit om trailern till den kommande Ocean’s 8, där alla huvudroller innehas av kvinnor – något vi genom historien lärt oss är ytterst ovanligt.

Det är också ovanligt att kvinnor spelar roller som actionhjältar, eller har huvudrollen i de allra största filmerna – men 2017 blev ett stort undantag. De tre största filmerna på amerikanska biolistan, räknat i intäkter, hade nämligen kvinnliga huvudkaraktärer.

Läs även 10 bra filmer som klarar Bechdeltestet

För tredje året i rad blev den största filmen en Star Wars-film, och The Last Jedi som hade premiär i december 2017 har brittiska Daisy Ridley i huvudrollen som Rey. Hon hade även huvudrollen i föregångaren The Force Awakens från 2015, och 2016 kom Rogue One där brittiska Felicity Jones spelade huvudrollen Jyn Erso. Bra av Star Wars, som tycks ha brutit mönstret från de tidigare sex mansdominerade filmerna.

Den näst största filmen var Skönheten och odjuret med Emma Watson som Belle, och i den tredje största filmen ser vi Gal Gadot som Wonderwoman. 

Läs även Emma Watson är världens bäst betalda skådespelerska

Men även om det är en stor framgång för jämställdheten och kvinnor i filmbranschen att kvinnor får huvudroller i stora Hollywoodproduktioner, är det långt ifrån så att män och kvinnor har samma möjligheter till framgång på vita duken, poängterar Mashable.

Senast en kvinna hade huvudrollen i den största filmen var 2013 då Jennifer Lawrence Catching Fire hade premiär, och dessförinnan var det Titanic från 1997. Senast tre filmer med kvinnliga huvudkaraktärer låg överst på listan var 1958.

Läs även: James Cameron avslöjar: Därför var Jack tvungen att dö i Titanic

Dessutom, även om de tre största filmerna på årets lista leds av kvinnor måste vi ända ner till plats 25 för att hitta nästa kvinnoledda film på listan. Och representationen av hbtq-personer och icke-vita kvinnor är till och med ännu sämre.

2018 ser vi fram emot Alicia Vikander som actionhjälte i nya Tomb Raider!

Foto: Stella Pictures

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: