Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Lotta Lundgren hyllas internationellt

08 jun, 2021 
AvAino Oxblod
FotografWENNMAN MAGNUS/Aftonbladet/TT.
Lotta Lundgren.
Folkkära tv-profilen och författaren Lotta Lundgren uppmärksammas nu internationellt för sin kokbok Laga mig.
Boken har nu kammat hem förstaplaceringen inom Food writing i Gourmand World cookbook awards.
– Jag tror att vad som är utmärkande och ovanligt för mig som matskribent är att jag skämtar ganska mycket, säger Lotta Lundgren till Femina.
Annons
Fem snabba med Lotta LundgrenBrand logo
Fem snabba med Lotta Lundgren

Förra året vann tv-profilen och kokboksförfattaren Lotta Lundgren pris för sin bok Laga mig, när den utsågs till Årets kokbok i Sverige i den internationella tävlingen Gourmand World cookbook awards.

Nu har boken vunnit pris även internationellt i tävlingen, när Lotta Lundgren nyligen tog hem förstaplaceringen inom kategorin Food writing 2021 – något som gör att hon nu kan titulera sig världens bästa matskribent.

Lotta Lundgren är väldigt nöjd med priset, där hon slog kokböcker från England och Frankrike, och tror att hennes humor kan vara nyckeln till framgången.

– Jag tror att vad som är utmärkande och ovanligt för mig som matskribent är att jag skämtar ganska mycket. Recept, kostråd och andra goda råd finns det ju redan mycket av, säger Lotta Lundgren i Dagens Nyheter.

Annons

Lotta Lundgrens framtidsprojekt efter succén

Hon menar också att kokboken är ett format hon känner sig bekväm i – hon har inte planer på några andra typer av bokprojekt. Laga mig jobbade hon med i tre år.

– Kokboken är dessutom den enda konstform, om den nu är en konstform, som jag någonsin har lyckats hävda mig i. Det är det enda jag har att komma med. Det blir inga romaner för mig, säger hon till DN.

Nu ska boken vara med i en ny tävling, samtidigt som Lotta Lundgren fokuserar på tv-karriären på hemmaplan.

– Boken kommer att vara med i en annan tävling. I övrigt så har jag precis avslutat inspelningarna av en ny tv-serie som handlar om mat och matlagning. Dessutom kommer det en till tv-serie om historia och folkbildning som underhållning. Jag håller mig i mitt område – historia, mat och skoj.

Annons