Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Lyckan i att lyssna – 10 ljudböcker för semestern

05 jul, 2017 
AvFemina
När du vill slippa fylla semesterväskan med de 
tunga romanerna. Eller när du har solen i ögonen 
eller händerna på ratten… Allt fler upptäcker 
fördelarna med en riktigt bra ljudbok i lurarna.
Annons

M an kunde kanske tro att det är av ren bekvämlighet. Varför kämpa med en bok i handen och bli torr om fingrarna av allt bläddrande när man kan ligga blick stilla med armarna längs sidorna och lyssna till en behaglig röst som läser högt? Intresset för litteratur i lurarna växer onekligen.

– 2011 lyssnade man på 350 000 ljudböcker på Storytel, säger Märta Langéen, Sverigechef för Storytel. Förra året var det sju miljoner.

Men lathet är nog inte den stora förklaringen, menar Märta. Den fysiska bokförsäljningen är faktiskt fortsatt stadig, medan ljudboken står för den största tillväxten.

– Det senaste året har det blivit trendigt att lyssna på ljudböcker, tidigare var det lite stigmatiserat. För bara några år sedan fick boklyssnarre ofta frågan: ”Varför då, har du svårt för att läsa?” Men det har förändrats, och den främsta orsaken är nog utvecklingen på mobiltelefonsidan.

– Ljudböcker har blivit så mycket tillgängligare i dag, man hittar andra stunder att lyssna på. Det kan vara på t-banan, bussen, tåg, flyg, när du är på gymmet, är ute och går, och kanske tillsammans med dina barn. Den nya tekniken gör det så oerhört enkelt att lyssna på en bok.

Annons

Tekniken skapar på sätt och vis också nya former av litteratur. Många författare skriver i dag manus direkt för ljudböcker, utan att ta vägen via en bok tryckt på papper.

– Det är så annorlunda att lyssna på en berättelse än att läsa den. Ett manus som skrivs direkt för en ljudbok kan dramatiseras mer, med snabbare, rappare dialog och andra effekter. Och inläsaren är en otroligt viktig del av sammanhanget, nästan lika viktig som författaren.

Hur ser bokmarknaden ut om fem år?

– Jag tror att man pratar mindre om format, och mer om berättelser. Som konsument skiftar man säkert lätt mellan pappersböcker och ljudböcker, allt efter situation och lust. Det är dock svårt att förutspå mer exakt, utvecklingen går så oerhört fort. Se bara på utbudet av poddar, det har formligen exploderat. Jag kan tänka mig att allting kommer att flyta samman på något vis, fiktion blandas med verklighet, och blir kanske till någonting helt nytt.

Annons

Men framtiden i all ära. Närmast stundar en hel sommar som bara ligger och väntar på att tas i anspråk. Och lämpligen lyssnas in med en ljudbok i ett par öron nära dig.

10 ljudböcker för hela semestern:

1. Offermossen

Av Susanne Jansson

Inläsning Anna Maria Käll

(W&W)

Den unga biologen Natalie kommer till Mossmarken, den ödsliga trakten mellan Dalsland och Värmland, för att göra fältexperiment till sin doktorsavhandling om våtmarker. Men det går märkliga rykten om begravda människo-offer i mossen, som aldrig kommit till ro, som hungrar efter levande människor. Suggestiv spänning för spöklik svalka i solen …

2. Kärleksdans i obalans

Av Anna Jansson

Inläsning Anne-Li Norberg

(Norstedts)

Angelika Lagermark på hårsalongen d’Amour i Visby hjälper kunderna med relations- och kärleksproblem. Men när hennes egen stora kärlek Magnus börjar strula blir det knepigare. Det är så mycket enklare med andras bekymmer än de egna. Samtidigt visar sig gammel mormor Amalias gamla hus ruva på en riktigt hårresande hemlighet.

3. Ditt liv och mitt

Av Majgull Axelsson

Inläsning Katarina Ewerlöf

(Brombergs)

Märit kliver av tåget i Lund. Det är 50 år sedan senast, då var hon ung läkarstudent i staden på 60-talet. Hon har återvänt för att söka sanningen om sin bror ”Tok–Lars”, en gång inspärrad på Vipeholm, en anstalt för så kallade sinnesslöa. Familjehemligheter, hämnd och skuld, för den som längtar efter annat än sommaridyll.

4. Sune i Ullared

Av Anders Jacobsson & Sören Olsson

Inläsning Anders Jacobsson

(Egmont Publishing)

Annons

Sparsamme pappa Rudolf med familj drabbas av varuhusvansinne när de besöker shoppingparadiset Ullared. Lämplig lyssning för hela familjen, och särskilt inför eventuellt planerad shoppa loss-resa med barnen.

Rekommenderat lyssningsläge: på en strand i alldeles avslappnat viloläge.

5. Syskonkärlek

Av Sheila O´Flanagan

Inläsning Anja Lundqvist

(Stockholm Text)

Romy Kilkenny tror sig ha hittat sin plats på jorden som arkeolog i Australien, men när mamman blir sjuk måste hon åka hem till Irland för att ta hand om henne. Där finns också den släkt hon flytt från och nu måste konfronteras med igen. Komplicerade släktrelationer, kärlek och en massa skelett i garderoben – irländsk chick lit i högt tempo.

6. Törst

Av Jo Nesbø

Inläsning Jonas Malmsjö

(Bonnier Audio)

En kvinna hittas mördad i sitt hem efter en Tinderdejt. Hon är biten i halsen och tömd på blod. Jo Nesbøs gamle hjälte, nu inte längre anställd hos polisen, dras motvilligt in i denna bloddrypande historia. Är det en vampyr i farten? Och håller de numera till på Tinder? Dejta försiktigt tills ni lyssnat klart!

7. Sophies historia

Av Jojo Moyes

Inläsning Gunilla Leining

(Printz Publishing)

Året är 1916, fransyskan Sophie Lefevre driver familjens hotell tillsammans med sin syster medan deras män kämpar vid fronten. Nittio år senare hänger ett porträtt av Sophie hemma hos Liv Halston i London, som upptäcker en turbulent historia bakom målningen. Spännande – och konstfullt berättat.

8. Top dogg

Av Jens Lapidus Inläsning Jonas Malmsjö (Bonnier Audio)

Det omaka paret, kåkfaren Teddy och advokaten Emelie, dras in i ett nytt fall med ett hemligt nätverk som under lång tid har använts för att utnyttja unga flickor. I den tredje och sista delen av sin trilogi levererar Lapidus spänning på högsta nivå, med absolut blick (och gehör) för stockholmsk samtid!

9. Rymd utan stjärnor 

Av Jonas Moberg

Inläsning Thorsten Wahlund

(Lind&Co)

Överläkaren Pia Fjällstedt försvinner under mystiska omständigheter i Sundsvall. Kriminalinspektör Sofia Waltin kopplas in på fallet, som ytterligare kompliceras av att Pia är Sofies faster.

Annons

Där följer mycket dramatik, förvecklingar och hög temp på Sundsvalls sjukhus – och man funderar ju lite över patientsäkerheten där uppe i norr.

10. Hetta

Av Lee Child

Inläsning Magnus Roosmann.

(Massolit)

Jack Reacher har hamnat i Texas, solen steker, temperaturen ligger runt 40 grader. Han får lift av en kvinna med en liten dotter. Kvinnans man kommer snart ut ur fängelset och hon är rädd för honom och hans släkt. Reacher tänker att han ska hjälpa till – en kvinna i nöd måste man ställa upp för. Och det gör han, som bara Jack Reacher kan.

Så funkar det!

Företag som Nextory, Storytel och Bookbeat har månadsprenumerationer där du lyssnar så mycket du vill och hinner ur ett stort utbud. Ofta erbjuds en gratis provperiod! Du kan också köpa ljudböcker via nätbokhandlar eller låna på bibliotek. Du behöver en smart mobiltelefon, läsplatta eller dator.

Trådlösa lurar från Beats, ca 2 500 kronor.

FOTO SHUTTERSTOCK

Denna artikel publicerades först i Femina nr 06/2017. Fler boktips hittar du i Femina nr 07/2017 som finns i butik just nu! 

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Få mer av Femina – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

[socializer-facebooklikeshare href=”https://www.facebook.com/femina.se/” layout=”standard” action=”like”  showfaces=”true” share=”false” width=”320″]

Annons