Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Malin Åkerman om relationen till Sverige

23 dec, 2019 
AvFemina
Malin Åkerman
Malin Åkerman har aldrig tidigare gjort en svensk film.Och så kniper hon rollen i musikalkomedin som bygger på folksjälsidolen Tomas Ledins låtar. Feminas Gunnar Rehlin möter henne inför premiären.
Annons
MALIN ÅKERMAN ÅLDER: 41 år. BOR: Los Angeles. FAMILJ: Sonen Sebastian, maken Jack Donnelly. FILMER & SERIER I URVAL: 27 Dresses, The Heartbreak Kid, Trubbel i paradiset, Rock of Ages, The Watchmen, Billions. AKTUELL: I den romantiska musikalkomedin En del av mitt hjärta, baserad på Tomas Ledins musik. Biopremiär den 25 december.

För ett par år sedan hade Malin Åkerman knappt koll på vem artisten Tomas Ledin var. Men huvudrollen i julens nya svenska storfilm En del av mitt hjärta har ändrat på det. Nu är Malin en övertygad Ledin-fantast.

– Jag förstår varför svenska folket älskar hans musik. Och så är han ju en väldigt fin människa, verkligen jordnära, säger hon.

En del av mitt hjärta bygger handlingen runt Tomas Ledins musik, genom berättelsen om Isabella som lämnat småstaden för att bli en framgångsrik affärskvinna i Stockholm.

Malin Åkerman och Tomas Ledin
Under inspelningen av En del av mitt hjärta fick Malin Åkerman lära känna hela Sveriges Tomas Ledin. Foto: Karin Törnblom/TT

”Dansen var jättekul”

Nu återvänder hon till hemstaden för sin pappas födelsedag. Och i staden finns bland andra den barndomskärlek hon aldrig glömt. Dans- och sångnummer förekommer flitigt.

Annons

– Jag har sjungit i band tidigare, men det är faktiskt enklare att göra det på film. Där är jag ju en karaktär, jag är inte mig själv. Och så kan man gå in i studion och fixa till det som inte blir bra. Dansen var jättekul. Jag dansade balett när jag var liten och var skridskoåkare i många år.

Vi möts i en svit på Grand Hôtel i Stockholm när Malin tillbringar ett par dagar i Sverige för att ge intervjuer inför filmpremiären. När det är avklarat ska hon och hennes son Sebastian hälsa på Malins mamma, som bor på Gotland, samt träffa pappa i Falsterbo.

Det var faktiskt svårt att lära sig replikerna på svenska

Annars är det Los Angeles som är Malins hem sedan ett par decennier. Hon föddes i Sverige, men redan när hon var två år flyttade familjen till Kanada där hon växte upp. Modelljobb och skådespeleri gjorde att hon 2001 flyttade permanent till LA. Huvudrollen i En del av mitt hjärta innebär det första skådespelarjobbet i Sverige någonsin.

– Jag har letat, och jag har fått erbjudanden, men det har alltid varit dålig tajming. Det här var första gången allt klaffade.

Annons

Växte upp i en liten by

Malin talar en charmerande blandning av svenska och engelska, så som det blir när man bott större delen av sitt liv på den amerikanska kontinenten.

– Det var faktiskt svårt att lära sig replikerna på svenska. Jag är inte van vid att läsa på svenska. Även om jag besöker Sverige nästan varje år så har jag ingen erfarenhet vare sig av att läsa böcker eller tidningar på svenska. Så ibland, när jag pratar, blir det direktöversättningar.
Och din son?

– I början var svenska hans förstaspråk, men jag har blivit latare med det. Min man är engelsman och det blir ju svårare när vi inte talar svenska med varandra. Men även om Sebastian mest talar engelska, så förstår han svenska.

Malin Åkerman
I sång- och dansnumren är det skådespelarna som sjunger själva. Titelspåret En del av mitt hjärta är en duett mellan Malin Åkerman och motspelaren Jonas Karlsson. Foto: Niklas Maupoix

Isabella i filmen reser tillbaka till sina rötter. Kan Malin känna samma sak när hon nu kommer till Sverige? Nja, inte riktigt.

Annons

– Pappa flyttade tillbaka hit när jag var sex år gammal och jag är här flera månader varje år. Jag känner mer av den känslan i Kanada. Vi bodde först i Toronto, sedan flyttade vi till en liten by där alla känner alla – och sedan tillbaka till Toronto. Min första styvfar bor fortfarande kvar i den lilla byn, och när jag kommer dit på besök och går in på en bar så sitter alla där, och säger ”Titta, där kommer Malin, som flyttat till Hollywood och har en filmkarriär”.

Det känns hemskt att behöva tänka att något kan hända så fort man är i en stor folksamling

Karriären har hittills mest innehållit komiska roller. Hon säger att hon är bekväm i det, att drama är mer av en utmaning.

– Men jag känner mig också dragen till det. När Sebastian hade fötts kände jag att hade mer att ge – och precis då kom Billions.

Malin Åkerman
Damien Lewis och Malin Åkerman under inspelningarna av tv-serien Billions. Foto: wenn.com/TT

Billions är en med rätta hyllad serie, i Sverige visad på HBO Nordic. Huvudpersoner är miljardären Bobby Axelrod och åklagaren Chuck Rhoades. Malin spelar hustru till Axelrod, men i den fjärde, och senaste, säsongen var hon bara med i ett avsnitt.

Annons

– Jag bad att få bli utskriven från en ledande roll efter tredje säsongen. Jag älskar serien, jag älskar dem jag jobbat med, men det blev för mycket att tillbringa sju månader i New York för att aktivt filma i runt tjugo dagar och inte kunna göra andra jobb.

Säsong fem kommer snart att spelas in. Dags för ett gästspel?

– Vi får se. De har i alla fall bett om mitt schema.

Flyttar om Trump vinner

När vi träffas har vi massakrerna i El Paso och Dayton i färskt minne och samtalet glider in på hur det är att leva i Donald Trumps USA, med farhågor om att en beväpnad galning kan dyka upp var som helst.

– Det är en väldigt konstig tid. Det känns hemskt att behöva tänka att något kan hända så fort man är i en stor folksamling. Fast samtidigt måste vi ju leva, menar Malin.

– När jag tar Sebastian till skolan känns det tryggt, eftersom de har hög säkerhet. Man måste ringa på en dörrklocka och sedan anmäla sig. Samtidigt finns ju tanken att en förälder eller en storebror plötsligt kan bli galen. Det är hemskt.

Annons

Malin säger att LA är en bubbla, samtidigt som de som bor där känner hur allt hotfullt kommer närmare.

– Vi har faktiskt diskuterat om vi ska flytta till ett annat land om Trump skulle vinna valet nästa år. Det får inte bli så, det får inte bli fyra år till.

För även livet som Hollywoodskådis rymmer ju sin beskärda del av vardag. Malin säger att hennes lediga tid inte är särskilt spännande.

– Jag tar Sebastian till skolan, jag tränar, träffar min man, jag jobbar för en miljörörelse och jag läser manus. Och så läser jag tidningar och böcker för att leta efter sådant som jag kan vara med och producera. Jag har ett par tv-serier som jag hoppas ska bli av. Jag har många järn i elden.

– Det görs ju väldigt mycket tv i dag och det ger nya chanser för alla, för manusförfattare, regissörer, skådespelare. Det är en bra tid att vara vuxen kvinna som skådespelare, rollerna har blivit så mycket bättre.

AV GUNNAR REHLIN

Annons