Det finns ännu bara en trailer för Netflix kommande serie ”Insatiable” – men den har redan mött stark kritik och krav om nedläggning. Efter att en första trailer släpptes har många anklagat serien för ”fat shaming”, vilket innebär att personer med övervikt hånas eller utsätts för kränkande kommentarer.

Läs även: Stina Wollters ilska efter vikthånet: Det är inte okej

Debby Ryan spelar huvudrollen i serien om tonåriga Patty som i flera år utsatts för mobbing på grund av hennes vikt. När hennes käke sys ihop rasar Patty i vikt, ses plötsligt som vacker och återvänder till skolan med ett begär att hämnas på sina plågoandar. Den här premissen har inte gett upphov till de varmaste av kommentarer på sociala medier och många menar att serien för fram budskapet att att vara smal är det enda sättet att vara vacker och lycklig.

 

503 Service Unavailable

Läs även: 10 saker om kroppsideal som alla borde lära sina barn

Bethany Rutter skriver i brittiska Vogue att en radikal komedi om farorna som följer med ”fat shaming” snarare hade visat att det är möjligt att besegra fettfobins skam och smärta och leva ett härligt liv med vänner, kärlek och sex – utan att gå ner i vikt.

”Det är radikalt att säga att du inte behöver gå ner i vikt för att åstadkomma alla de saker som fettfobin menar är oåtkomliga för dig. Det är varken roligt eller radikalt att använda en tjej i fatsuit för att antyda att tjocka personer är omänskliga, groteska och föraktliga,” skriver hon.

Även i svenska medier har serien väckt reaktioner. Nana Håkansson beskriver i Göteborgs-Posten vad hon upplever som seriens budskap:

”Kvinnor som lever upp till samhällets skönhetsideal är mer lyckliga, mer lyckade, än de med några extra kilon.”


Både Debbie Ryan och skaparen Lauren Gussis försvarar serien. De menar att ”Insatiable” genom satir belyser de trasiga och skadliga system som likställer smalhet med värde. De ber även folk att vänta med ett utdömande innan serien släpps i sin helhet 10 augusti.

Men svaren och försvaren verkar inte lämna folk nöjda. En namninsamling som uppmanar till att stoppa släppet av serien har nästan 130 000 underskrifter.

”Den här serien kommer att orsaka ätstörningar och upprätthålla objektifieringen av kvinnors kroppar. Trailern har redan triggat personer med ätstörningar. Låt oss stoppa detta och förhindra att ytterligare skada görs”, skriver man i namninsamlingen.

Netflix har ännu inte uttalat sig om kritiken. Se trailern till ”Insatiable” nedan.

Foto: Netflix

Artikeln publicerades först på Baaam.

Läs även: Penny Parnevik hyllas för bikinibilden: Aldrig haft kroppskomplex

[socializer-facebooklikeshare]

 

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: