Vinterviken är en ungdomsbok av författaren Mats Wahl som filmatiserades 1996. I den romantiska dramafilmen får vi följa 16-årige John-John som bor i en förort utanför Stockholm. En dag räddar han en liten flicka från att drunka. Som tack blir han inbjuden till flickans familj i ett exklusivt bostadsområde – en stor kontrast till kvarteren där John-John bor tillsammans med sin mamma och kriminella styvpappa.

Under middagen blir han kär i familjens äldre dotter Elisabeth och det dröjer inte länge innan ungdomarna fattar tycke för varandra. Men när John-Johns styvpappa gör inbrott hos Elisabeths rika familj ställs deras kärlek inför stora utmaningar.

Netflix gör ny film av Vinterviken

Den dramatiska berättelsen om klasskillnader, kärlek och fördomar är än i dag en riktig klassiker. Nu, nästan 25 år senare, återupplivar streamingtjänsten Netflix Vinterviken och gör en ny filmatisering av kärlekshistorien. Filmen är planerad att släppas nästa år.

– Vinterviken 2021 ska vara en modern berättelse om att uppleva sann kärlek i en värld full av fördomar och ekonomisk ojämlikhet, säger filmens producent Teresa Alldén i ett pressmeddelande.

Regissören Alexis Almström säger i pressmeddelandet att han själv såg Vinterviken på 90-talet när han var tonåring:

– Mycket har hänt sedan dess, inte bara på ett bra sätt. En känsla av hopplöshet blir allt vanligare bland ungdomar, oavsett bakgrund. Därför ser jag fram emot att få dela denna hoppfulla historia om unga älskare som bryter klassbarriärer för en global Netflix-publik, säger han.

Skådespelarna i Vinterviken 2021

1996 spelade David Tainton rollen som John-John, Kjell Bergqvist gestaltade den kriminella styvpappan och Peter Haber gjorde rollen som Elisabeths pappa i den rika familjen. Anki Lidén, mamma till Tim ”Avicii” Bergling, spelade mamman i överklassfamiljen.

Vilka som kommer att spela i Vinterviken 2021 är ännu inte bestämt. Däremot ska den utspela sig i Stockholm, precis som i originalet, men 25 år senare.

Se trailern till Vinterviken 1996 här:

Foto: Sonet film, Youtube

LÄS MER:

Alla nya serier och filmer på Netflix i april 2020

17 riktiga feel good-filmer som du kan se på Netflix

15 kultfilmer från 1990-talet – hur många har du sett?

Mer läsning

Femina