Noomi Rapace har tagit steget in i Hollywood på allvar. Under 2017 har hon arbetat med inspelningarna av filmen ”Stockholm”, där hon spelar mot bland annat den amerikanske skådespelaren Ethan Hawke.

Filmen skildrar det berömda ”Stockholmssyndromet”, ett begrepp som uppstod efter det så kallade Norrmalmsdramat där de som hölls gisslan började känna sympati med bankrånarna som höll dem fångna inne i Kreditbanken.

Noomi Rapace berättar om sin otäcka ögonskada i ”Skavlan”. Bild: SVT

Ethan Hawke spelar bankrånaren Clark Olofsson och Noomi Rapace gestaltar en av kvinnorna som hölls gisslan och som inleder en kärleksrelation med gärningsmannen.

”En av de värsta grejerna jag varit med om”

Men under inspelningarna av filmen höll det på att gå riktigt illa för Noomi Rapace, som drabbades av en allvarlig ögonskada.

– Jag blev blind. Jag fick en kemisk brännskada i båda ögonen. På det ena ögat var jag blind i en vecka och på det andra kom synen tillbaka efter ett par dagar. Det var fruktansvärt, en av de värsta grejerna jag varit med om, berättade hon i senaste avsnittet av ”Skavlan”.

Noomi Rapace är aktuell med nya filmen ”Stockholm”. Bild: IBL Bildbyrå

Skadan uppstod under inspelningen av den scen då polisen kastar in tårgas i banklokalen i ett försök att övermanna bankrånarna. För att få fram tårar, svullnad och röda ögon hos skådespelarna hade sminkpersonalen klippt upp en flaska med nässpray.

– Det ska ju inte användas i ögonen. Flaskan var helt nyöppnad och av själva alkoholen fick jag en kemisk brännskada. Jag kunde inte se någonting.

Beroende av hjälp

Det gick så illa att Noomi Rapaces vän fick hjälpa henne med allt från att duscha till att äta, eftersom hon själv inte såg någonting alls.

– Jag var helt invalid, berättade hon i ”Skavlan”.

Noomi Rapace tillsammans med Michael Nyqvist i filmen ”Män som hatar kvinnor”. Bild: IBL Bildbyrå

Noomi Rapace föddes den 28 december 1979 i Hudiksvalls kommun och växte upp i både Sverige och på Island tillsammans med sin mamma och sin isländske styvpappa. Hon filmdebuterade som sjuåring och har medverkat i en rad storfilmer, som filmatiseringen av Millennium-triologin, ”Sherlock Holmes: A Game of Shadows” och ”Prometheus”.

Mellan 2001 och 2011 var Noomi Rapace gift med skådespelaren Ola Rapace. Paret har en son tillsammans.

Förutom Noomi Rapace, gästas ”Skavlan” den 23 mars av företagsledaren Peter ”Poker” Wallenberg, hjärnforskaren Sophie Scott, konstnären Odd Nerdrum och sonen Öde Nerdrum, som gjort en dokumentärserie om honom. För musiken står 16-åriga Daniel Lozakovich.

 

Läs även:

Noomi Rapace bakom nytt svenskt doftmärke

”Skavlan” sänds fredagar klockan 21.00 i SVT1 och SVT Play.

Artikeln publicerades först på Allas.se.