Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Ny dokumentärserie på Netflix skildrar Ted Gärdestads "sex-kult"

17 apr, 2018 
AvJoel Linde
Netflix har släppt en ny dokumentärserie om den legendariska Bhagwanrörelsen som lockade tiotusentals anhängare, däribland Ted Gärdestad, under 80-talet.
Annons

Det börjar med en fredlig, kärleksfrämjande grupp människor i Indien 1974, övertygade om att deras guru Bhagwan Shree Rajneesh, även kallad Osho, kommer att skapa det optimala samhället åt dem. Men det slutar i våld, svek och förtvivlan.

Efter att rörelsen stött på motstånd i Indien bestämde sig dess ledare för att emigrera till USA. Ordet spreds och tusentals människor började vallfärda till den lilla byn Antelope i Oregon, från topp till tå klädda i Bhagwanrörelsens karaktäristiska, röda kläder.

De var där för att bygga sin egen utopi – Rajneeshpuram. I deras samhälle skulle varken fattigdom, droger eller brottslighet existera – däremot massor av meditation, glädje och fri sex.

Ted Gärdestad, eller Swami Sangit Upasani som han då hette, håller upp en bild av sin spirituella ledare, Bhagwan Shree Rajneesh. 1983.

Bhagwanrörelsen nådde även Sverige, och den lockade den allt mer meningssökande Ted Gärdestad, som reste till ”rödtröjornas” högkvarter i Oregon för att ansluta sig. Där bytte han namn till Swami Sangit Upasani. I en intervju med Aftonbladet från 1983 förklarade han att ”Ted Gärdestad är död, men Sangit Upasani lever,” och fortsätter:

Annons

”Jag gör den här intervjun därför att jag vill meddela att den Ted Gärdestad som är känd från radio och TV är … död. Jag är enda ögonvittnet. Jag snackade med honom precis innan han gick hädan. Han ville tacka alla som rosat och risat honom. Men han tyckte att det hade blivit så mycket tjafs att han ville gå hädan till en annan existens. Ted Gärdestad är alltså död. Må han vila i frid,” återger magasinet Modern psykologi.

Gärdestads medlemsskap i sekten är också en del i filmen Ted från 2017, där vi får följa med honom in i Rajneeshsamhället där han levde av och till under flera år, och bland annat underhöll med musik.

Men det är inte Ted som står i fokus i den sju timmar långa dokumentärserien. Med snyggt vidvinkelformat och mycket material från 80-talet får vi följa händelseförloppet när en religiös rörelse från Indien tog över en konservativ, amerikansk by med 46 invånare och satte hela amerikanska staten på offensiven. Dokumentären Wild Wild Country visar Bhagwanrörelsens uppgång och fall – från frälsta anhängare i Indien som mediterar till vapenträning i USA, förgiftningsskandaler och mordkonspirationer.

Serien finns på Netflix – se trailern här.

FOTO: IBL 

Artikeln publicerades först på Cafe.se.

Läs även:

 

Annons