Ny feministisk dokumentär på Netflix: "Feminister: Hur tänkte de?"

1977 gav fotografen Cynthia MacAdams ut fotoboken ”Feminister: Hur tänkte de?” (originaltitel ”Feminists: What were they thinking?”) vars syfte var att dokumentera ett uppvaknande. I boken porträtteras en rad kvinnor som gick i bräschen för feminismen och som var övertygade om att 1970-talets kvinnorörelse skulle förändra allt.

Nu, 40 år senare, kommer en dokumentärfilm med samma namn där kvinnorna som porträtterades i boken får berätta hur det var att vara en del av kvinnorörelsen på 1970-talet, och hur de ser på dagens feminism och det fortsatta behovet av förändring.

Så här beskriver regissören Johanna Demetrakas Netflix-dokumentären ”Feminister: Hur tänkte de?”:

”Feminism verkar vara det läskigaste ordet i den engelska vokabulären. Men inte för dem som upplevde det banbrytande uppvaknandet som kvinnorörelsen på 1970-talet innebar. Att växa upp på 50- och 60-talet innebar inte bara ett andra klassens medborgarskap i lagens mening, utan även en andra klassens mänsklighet: att inte bli inbjudna till rummen för medicin, konst, juridik, utbildning, vetenskap, religion – förutom möjligtvis som sekreterare.

Vår film gräver djupt i våra personliga upplevelser av sexism och frigörelse, och följer den för alltid förändrade dialogen om rättigheter in i 2010-talet. Vi tar det personligt.”

Här är några av kvinnorna som förekommer i boken och dokumentärfilmen "Feminister: Hur tänkte de?" som har premiär på Netflix den 12 oktober

Här är några av kvinnorna som förekommer i boken och dokumentärfilmen ”Feminister: Hur tänkte de?” som har premiär på Netflix den 12 oktober. Foto: feministswhatweretheythinking.com

I filmen får vi bland annat möta journalisten och aktivisten Gloria Steinem, skådespelerskan Jane Fonda, musikern Michelle Phillips, filmproducenten Cheryl Swannack, författaren och aktivisten Kate Millet, kompositören Meredith Monk, konstnären Laurie Anderson och skådespelerskan Lily Tomlin.

Dokumentären ”Feminister: Hur tänkte de?” har premiär på Netflix den 12 oktober.

Se trailern till ”Feminster: Hur tänkte de?” här:

Läs mer:

8 böcker av kvinnliga författare som alla borde läsa

17 biografier och memoarer av kvinnliga författare

Kvinnors utbildningsnivå har passerat männens

Läs Nina Åkestams hyllade text om vår tids feminism