Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Ny Netflix-dokumentär blickar tillbaka på 70-talets feminism

08 okt, 2018 
AvSofia Börjesson
Ny feministisk dokumentär på Netflix: "Feminister: Hur tänkte de?"
Kvinnorörelsen på 1970-talet banade väg för den moderna feminismen, men hur var det för kvinnorna som gick i bräschen och ledde rörelsen till den förändring de hoppades på? Det är frågor som regissören Johanna Demetrakas ställer sig i den feministiska dokumentären "Feminister: Hur tänkte de?" som har premiär på Netflix den 12 oktober.
Annons

1977 gav fotografen Cynthia MacAdams ut fotoboken ”Feminister: Hur tänkte de?” (originaltitel ”Feminists: What were they thinking?”) vars syfte var att dokumentera ett uppvaknande. I boken porträtteras en rad kvinnor som gick i bräschen för feminismen och som var övertygade om att 1970-talets kvinnorörelse skulle förändra allt.

Nu, 40 år senare, kommer en dokumentärfilm med samma namn där kvinnorna som porträtterades i boken får berätta hur det var att vara en del av kvinnorörelsen på 1970-talet, och hur de ser på dagens feminism och det fortsatta behovet av förändring.

Så här beskriver regissören Johanna Demetrakas Netflix-dokumentären ”Feminister: Hur tänkte de?”:

”Feminism verkar vara det läskigaste ordet i den engelska vokabulären. Men inte för dem som upplevde det banbrytande uppvaknandet som kvinnorörelsen på 1970-talet innebar. Att växa upp på 50- och 60-talet innebar inte bara ett andra klassens medborgarskap i lagens mening, utan även en andra klassens mänsklighet: att inte bli inbjudna till rummen för medicin, konst, juridik, utbildning, vetenskap, religion – förutom möjligtvis som sekreterare.

Annons

Vår film gräver djupt i våra personliga upplevelser av sexism och frigörelse, och följer den för alltid förändrade dialogen om rättigheter in i 2010-talet. Vi tar det personligt.”

Här är några av kvinnorna som förekommer i boken och dokumentärfilmen "Feminister: Hur tänkte de?" som har premiär på Netflix den 12 oktober
Här är några av kvinnorna som förekommer i boken och dokumentärfilmen ”Feminister: Hur tänkte de?” som har premiär på Netflix den 12 oktober. Foto: feministswhatweretheythinking.com

I filmen får vi bland annat möta journalisten och aktivisten Gloria Steinem, skådespelerskan Jane Fonda, musikern Michelle Phillips, filmproducenten Cheryl Swannack, författaren och aktivisten Kate Millet, kompositören Meredith Monk, konstnären Laurie Anderson och skådespelerskan Lily Tomlin.

Dokumentären ”Feminister: Hur tänkte de?” har premiär på Netflix den 12 oktober.

Se trailern till ”Feminster: Hur tänkte de?” här:

Läs mer:

Annons