Oprah Winfreys starka tacktal på Golde Globe-galan möttes av både stående ovationer – och tårar. I natt tilldelades Oprah, som första svarta kvinna, utmärkelsen Cecil B. DeMille-priset för sina betydelsefulla insatser i tv- och underhållningsvärlden de senaste åren.

– 1964 var jag en liten flicka som satt på golvet i min mamma hus i Milwaukee och såg när Anne Bancroft delade ut pris på Oscarsgalan. När hon öppnade kuvertet sa hon fem ord som skrev historia: ”the winner is Sidney Poitier”, sa Oprah i sitt tal.

Hon refererade givetvis till när Poitier blev den första svarta skådespelaren att vinna ”Bästa manliga huvudroll”.

– Just nu kan det finnas små flickor som ser när jag blir den första svarta kvinnan att få det här priset. Det är en ära och ett privilegium att få dela den här kvällen med dem, fortsatte Oprah Winfrey.

Läs också: Alexander Skarsgårds rörande tacktal på Golden Globes-galan

Oprah belyste också 2017 års stora rörelse: #metoo.

– Att berätta sanningen är det mest kraftfulla verktyg vi har. Och jag är speciellt stolt och inspirerad av alla kvinnor som känt sig starka nog och uppmuntrade att berätta sina personliga historier. Var och en av oss i det här rummet hyllas tack vare historierna som vi berättar. I år blev vi historien, slog hon fast.

Läs även: Ingen man gick säker – se Seth Meyers hyllade Golden Globe-tal här

Oprah berättade därefter historien om Recy Taylor, den svarta kvinna som kidnappades och våldtogs av sex män i Alabama 1944.

– Männen som försökte bryta ner henne ställdes aldrig inför rätta. Recy Taylor dog för tio dagar sedan, strax innan sin 98:e födelsedag. Hon levde, som vi alla, för många år i en kultur styrd av brutala mäktiga män. Under för lång tid blev inte kvinnor hörda eller trodda om de vågade stå upp mot dessa män. Men deras tid är över.

Läs också: Golden Globes 2018: Här är alla vinnare!

Oprah Winfrey avslutade sitt tal med en hoppfull hälsning:

– Jag vill att alla flickor som ser det här ska veta att en ny dag väntar vid horisonten. Och när den dagen kommer så är det på grund av en massa fantastiska kvinnor – några av dem är i det här rummet i kväll – och några fenomenala män som kämpar hårt för att de ska bli de ledare som tar oss in i en ny tid när ingen behöver säga ”me too” igen.

Foto IBL

Artikeln publicerades först på ELLE.

Mest läst