Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Oscarsgalan 2019 på 1 minut – ögonblicken du inte får missa

25 feb, 2019 
AvSofia Börjesson
Natten till måndagen den 25 februari gick Oscarsgalan 2019 av stapeln. Och vi kan bland annat konstatera att den bjöd på en svensk vinst, en gåshudsduett mellan Lady Gaga och Bradley Cooper – och mer än en historisk seger för svarta kvinnor. Här är ögonblicken du inte får missa!
Annons

Lady Gaga och Bradley Cooper sjunger Shallow

”Det mest intima framträdande någonsin på en Oscarsgala” – ja, så beskriver bland annat Harpers Bazaar duetten mellan Lady Gaga och Bradley Cooper på Oscarsgalan. Och visst får man gåshud.

Filmparet framförde givetvis låten Shallow från A Star Is Born, och de började framträdandet genom att resa sig från sina platser och gå hand i hand mot scenen (de försöker verkligen inte minska romanryktena). Väl på scenen tar Bradley Cooper ton och Lady Gaga ställer sig mittemot vid pianot.

Under duetten verkar de vara helt ensamma trots att de är i ett rum fullt med människor och en miljonpublik i tv-sofforna. Det är något alldeles särskilt som händer med stämningen.

Black Panthers historiska segrar

Inte nog med att Marvel Studios aldrig förr har förärats med en Oscar – Ruth E. Carter och Hannah Beachler blev de första svarta kvinnorna att vinna Oscars i sina respektive kategorier.

Annons

Eller som reportern Kyle Buchanan på New York Times uttryckte det: Endast tre svarta kvinnor har prisats på Oscarsgalan i en icke skådespelande kategori någonsin – och två av dem skedde i år.

Hannah Beachler med sin Oscarsstatyett.
Jay Hart och Hannah Beachler vann pris för bästa scenografi under Oscarsgalan 2019. Foto: TT

Ruth E. Carter vann priset för bästa kostymdesign, och Hannah Beachler vann för bästa scenografi tillsammans med Jay Hart.

Totalt vann Black Panther tre priser under galan: bästa kostym, bästa scenografi och bästa originalmusik.

Svensken Ludwig Göransson vann en Oscar

Att Bradley Cooper och Lady Gaga skulle vinna pris för bästa originallåt för Shallow var det ingen som tvekade på, men när det kom till den bredare kategorin, bästa originalmusik, fick de stryka på foten. Där var det nämligen ingen mindre än svensken Ludwig Göransson som plockade hem statyetten för sin prestation i Black Panther!

Ludwig Göransson med sin Oscar.
Svensken Ludwig Göransson vann en Oscar för bästa originalmusik i filmen Black Panther. Foto: TT

Lady Gagas tårfyllda tal

När Lady Gaga stod på scenen och tog emot priset för bästa originallåt (Shallow) var det med tårar strömmande ned för kinderna. Hon började att tacka sina med-låtskrivare, sin familj och Bradley Cooper, och därefter gav hon några goda råd till alla som kämpar där ute.

Annons

”Ni som sitter och tittar på det här hemma i era soffor, allt jag har att säga är att det här är hårt arbete. Jag har arbetat hårt väldigt länge, och det handlar inte om att vinna. Det handlar om att inte ge upp. Om du har en dröm, kämpa för den. Det finns disciplin när det kommer till passion. Och det handlar inte om hur många gånger du har blivit avvisad eller faller eller blir slagen. Det handlar om hur många gånger du ställer dig upp och är modig nog att fortsätta kämpa.”

Green Book vann bästa film

Årets mest prestigefyllda pris, bästa film, gick till Green Book. En film som kanske inte klarar det feministiska Bechdel-testet, men som åtminstone belyser rasismen i den amerikanska södern under 1960-talet.

Annons

Green Book vann tre priser under Oscarsgalan 2019: bästa film, bästa originalmanus och bästa manliga biroll (Mahershala Ali).

Queens öppningsframträdande

Vi visste att det skulle bli starkt, och starkt blev det. Det legendariska rockbandet Queen öppnade Oscarsgalan genom att riva av två låtar tillsammans med Adam Lambert – men förvånande nog valde de inte Bohemian Rhapsody. Istället fick de med sig publiken i låtarna We Will Rock You och We Are The Champions.

https://youtu.be/XwbCfVEB5EM

Läs mer:

Annons