Abbas album 2021 voyage
Abba – 8 saker du kanske inte visste om popgruppen
1:21

Efter reklamen: Abba – 8 saker du kanske inte visste om popgruppen

(1:21)

Slå på ljud

Det har knappast undgått någon att Abba är tillbaka. I september släppte Agnetha, Björn, Benny och Anni-Frid dubbelsingeln I still have faith in you/Don't shut me down och nu är det till slut dags för Voyage – det första Abba-albumet med ny musik på 40 år.

Men när ett av pophistoriens största band gör comeback är förstås också kraven högt ställda.

Vi har lyssnat på hela skivan – så här bra är Voyage, låt för låt.

Abba Voyage album recension

Abbas nya album Voyage släpps den 5 november.

I still have faith in you

Betyg: 4 av 5

Det mesta är väl redan sagt om den storslagna balladen. I still have faith in you var den första låten som fansen fick höra från Voyage och det var knappast någon som blev besviken. Den är värdig, välskriven och känns verkligen som Abba 40 år senare. Dock lite udda som förstaspår, känslan är mer grande finale.

When you danced with me

Betyg: 2 av 5

Soundet beskrivs kanske enklast som ett syntigt Orsa spelmän på Irland. Eller som soundtracket till någon hobbitfest i Sagan om ringen. Vill man ha ett folkinspirerat Abba är det bättre att lyssna på Dum dum diddle från 1976. Den är också en bagatell men betydligt mer catchy.

Agnetha Fältskogs tillbakadragna år efter Abba – så lever hon i dag

Little things

Betyg: 1 av 5

Den omtalade jullåten. Men kommer Little things att bli för julen vad Happy new year blivit för nyårsafton? Knappast. Melodin är väl helt okej men texten är en riktig klyschfest och barnkören? Abba har redan kört barnkör en gång, i I have a dream, och det räckte gott och väl.

abba voyage

I vår återvänder Abba till scen – som avatarer. I scenshowen Voyage kommer bara två av låtar från det nya albumet att ingå; I still have faith in you och Don't shut me down.

Don't shut me down

Betyg: 5 av 5

Redan en jättehit och det var ju precis så här man hoppades att Voyage skulle låta. Don't shut me down har alla ingredienser – fantastiska melodier, perfekt stämsång och musikaliska tvister – som en Abba-klassisker ska ha. Trots att det bara har gått två månader sedan den släpptes känns det som att den har funnits för alltid.

Just a notion

Betyg: 3 av 5

Det tredje smakprovet från Voyage. Just a notion spelades in redan när Abba jobbade med Voulez-vous i slutet av 70-talet och Björn Ulvaeus har sagt att ingen riktigt vet varför den aldrig gavs ut då. Svaret är väl troligtvis att den inte var tillräckligt bra. Sången är kvar från 1978 men musiken är ny. Soundet är klassisk fartfylld Abba-umpa-umpa.

I can be that woman

Betyg: 3 av 5

Stark text om ett stormigt förhållande, nästan som Abbas klassiska skilsmässolåtar, men här spelar också en hund en väldigt viktig roll av någon anledning. Refrängen doftar nästan lite Roxettes Listen to your heart men i övrigt en väldigt traditionell Abba-ballad.

Quiz: Hur mycket kan du egentligen om Abba?

Abba Eurovision i Brighton 1974

Abba när det begav sig – i samband med vinsten i Eurovision 1974.

Lindeborg/NTB/TT

Keep an eye on Dan

Betyg: 3 av 5

Keep an eye on Dan har en uppbyggnad som lovar mycket men man får vänta förgäves på den där superrefrängen. Produktionen, där det låter som om Benny Andersson precis upptäckt att det finns syntar, framstår som väldigt omodern – till skillnad från Don't shut me down där man lyckas med konststycket att låta 100 procent som Abba utan att det känns daterat. Men kul att lite SOS vävs in i slutet.

Bumble bee

Betyg: 2 av 5

Barnvisor indränkta i syntmattor känns som slöseri med fansens tid. Panflöjt använde Björn och Benny redan när de skrev Mio min Mio-låten. Det kunde gott ha stannat där.

No doubt about it

Betyg: 2 av 5

Det mest flippade inslaget på Voyage. No doubt about it har klassisk schlagerrefräng men också haschiga 70-talsverser och ett musikaldoftande stick i halvtempo. Problemet är att bitarna inte riktigt hänger ihop vilket gör att slutresultatet känns lite ofärdigt.

Ode to freedom

Betyg: 3 av 5

Enya möter wienervals. Musikalkänsla. Det är egentligen inte några större fel på Ode to freedom men man önskar att den hade fått växa sig ännu större och pampigare. Och det känns fortfarande som slöseri att inte avsluta med I still have faith in you.

The Storytellers – Lyssna med Sanna
5:00

Efter reklamen: The Storytellers – Lyssna med Sanna

(5:00)

Slå på ljud
Mest läst