Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Recension av Abbas nya låtar: Så bra är de – och här kan du lyssna på dem

02 sep, 2021 
AvEmma Gray Munthe
FotografTT

Två nya låtar av Abba är här! Vi har lyssnat på dem och satt betyg. Lyssna själv i väntan på hela albumet som kommer i november!

Annons
Abba släpper ny musikBrand logo
Abba släpper ny musik

”The future of ABBA begins today.”

I en vecka har luften DALLRAT i ABBA-världen, efter att den sedan 39 år tillbaka splittrade gruppen dök upp på TikTok och Instagram med en mystisk kampanj om att hänga med på #ABBAVoyage: något skulle hända den 2 september. Alltså i dag. Om 3... 2... 1... NU.

Hardcorefansen har varit exalterade ända sedan den 27 april 2018, när gruppen gick ut och bekräftade att de spelat in två helt nya låtar – och att en av dem, I Still Have Faith In You, skulle framföras av digitala versioner av Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad i en tv-special producerad för kanalerna NBC och BBC.

”We may have come of age, but the song is new. And it feels good.”

Annons

Släppet har skjutits upp vid ett flertal tillfällen, men är det kanske en av de två låtarna som vi ska få höra i dag? Båda? Eller till och med fem, som det ryktats om att det finns? Eller något från den sedan länge omtalade hologramturnén?

Redan 2016 började det ryktas om att digitala ABBA-tarer var på gång, och förra veckan kunde tidningen The Sun (som man verkligen inte ska lita på i vanliga fall, och helst inte vill länka till) publicera bilder och detaljerad information: turnéstart nästa vår, en helt egen spelplats håller på att byggas för miljontals kronor, med plats för 3 000 personer. Dessutom ihoppackningsbar, så att showen lätt kan dra vidare till säg, Stockholm och Las Vegas. Det ser galet ut!

I morse kom dagsfärska bilder från Waterloo-stationen i London där digitala versioner av Björn, Agnetha, Benny och Anni-Frid i vad som ser ut som TRON-artade rymddräkter dök upp på stora skärmar.

Annons

Och här är vi nu.

Oavsett vad det är som släpps är det uppenbarligen en och annan som tror på på det, och självförtroende saknas inte. De spelar högt.

Det är inte svårt att tänka sig att vad det än är som händer blir ett antiklimax för många, men det är svårt att se hur det skulle kunna sluta med praktfiasko med de här rösterna och de här låtmakarna. Något desperat är inte heller att vänta, ingen i ABBA lär behöva extra deg: år 2000 erbjöds gruppen en miljard dollar för att göra en turné, men tackade nej.

NU HÄNDER DET!

3... 2... 1

Betyg – låt för låt

Och nej, inget antiklimax, de släpper ett helt album?! Albumet kommer 5 november, men I Still Have Faith In You fick vi lyssna på nu, och:

I Still Have Faith In You – BETYG 4 av 5

Nej men vilket MYSRYS! Djupare röster, vatten som runnit under broarna, en grupp vänner som många år och många erfarenheter senare kan lita på varandra till 100% (som Ulvaeus också uttryckte det nyligen i en intervju i DN). Trots att det är ett säljjippo blir kombinationen med klippen från nu och då rörande, och när musiken växer och blir pampigare är det svårt att inte bli lite tårögd.

Don’t Shut Me Down – BETYG 3 av 5

Inte dåligt, inte superfantastiskt, men klassisk ABBA. Låter faktiskt som om det hade kunnat vara en av de äldre, mer uttjatade låtarna – det vill säga, den sitter i ryggraden efter en halv lyssning och man kan absolut se framför sig att man skulle sjunga med högt om man var lite vinmarinerad på något kalas.

Lyssna på nya låtarna av Abba här

Här kan du lyssna på låtarna I still have faith in you här samt låten Don't shut me down!

Annons