Artikeln innehåller reklamlänkar
Recension Moa Herngrens Skilsmässan
Nytt på Netflix i maj & juni
1:42

Efter reklamen: Nytt på Netflix i maj & juni

(1:42)

Slå på ljud

Intrikat skilsmässodrama med Moa Herngren, en tidsresa tillbaka till femtiotalet med Helena von Zweigbergk eller en tågresa genom Sovjet på åttiotalet talet där en alkoholindränkt mördare berättar om sitt förskräckliga liv – med en bok i handen vidgar sig verkligheten över alla gränser. Läs och mys – eller rys!

Skilsmässan, Moa Herngren (Norstedts)

Skilsmässan av Moa Herngren

”Ett nervigt skilsmässodrama”. Så beskriver vår recensent Moa Herngrens nya bok.

I förra boken Svärmodern hade Moa Herngren kommunikationskonsulten Åsa i huvudrollen, som hade svåra problem med att kommunicera med svärdottern Josefin. I nya Skilsmässan tar hon sig an Bea och Niklas som lever ett bekvämt, borgerligt liv på Östermalm. Niklas är barnläkare på Sofiahemmet, Bea arbetar med biståndsverksamhet på Röda Korset, de har två fina tonårsflickor (tvillingar), bor i en stor våning med vackra designmöbler och har lantställe på Gotland. Allt borde vara frid och fröjd, men en kväll kommer Niklas inte hem efter en krogrunda. Bea, som håller på att oroa ihjäl sig och tror att något hemskt har hänt, får till slut veta att maken tagit sin tillflykt till en väns arbetslokal där han behöver vara ifred för att tänka. Det han behöver tänka över är om han vill skiljas, och det kommer han snart fram till att han vill. Han har dessutom träffat en ny kvinna. Bea är i chock, hur kan Niklas göra detta mot henne, efter ett sådant långt äktenskap och mot en sådan fin familj? Det är upptakten till ett nervigt skilsmässodrama där Moa Herngren med sitt alldeles speciella (för att inte säga absoluta) gehör för små skav i relationer människor emellan, visar hur två personer med ett långt liv tillsammans kan ha helt olika uppfattning om vad slags liv de levt. Spännande, och lite kusligt!

Du kan läsa mer om boken samt köpa den här (länk till Adlibris) och här (länk till Bokus).

1959, Helena von Zweigbergk (Norstedts)

1959 av Helena von Zweigbergk

1959 Ingrid och Georg är en bok om kärlek och längtan, om drömmar att leva fritt utan konventioner.

Lärarinnan Ingrid möter journalisten Georg i Stockholm i slutet av femtiotalet. Ingrid, ensamstående med liten son, blir gravid med Georg. En roman om kärlek och längtan, om drömmar att leva fritt utan konventioner, i en tid och i en stad som icke längre är. Härlig tidsresa bakåt, med blick mot framtiden!

Du kan läsa mer om boken och köpa den här (länk till Adlibris) samt här (länk till Bokus).

Kupe nr. 6, Rosa Liksom (W&W)

Kupe nr. 6

”Svart humor, hiskeligt och aktuellt – om historien bakom det Ryssland som nu för krig mot Ukraina”, så skriver Feminas Kenneth Gysing och boken Kupé nr. 6.

Ung arkitektstuderande kvinna åker Transsibiriska järnvägen genom Sovjet på 80-talet, möter en alkoholindränkt mördare och manschauvinist i kupe no 6, som berättar om sitt förskräckliga liv i landet Sovjet. Svart humor, hiskeligt och aktuellt – om historien bakom det Ryssland som nu för krig mot Ukraina.

Du kan läsa mer och köpa boken här (länk till Adlibris) samt här (länk till Bokus).

Mest läst