Karin Smirnoff
5 svenska filmer som har premiär under hösten 2022
0:49

Efter reklamen: 5 svenska filmer som har premiär under hösten 2022

(0:49)

Slå på ljud

Lisbeth Salander är tillbaka, och det med besked. Karin Smirnoff har tagit över stafettpinnen i Millennium-serien efter David Lagercrantz (som i sin tur förde den vidare från ursprungsförfattaren Stieg Larsson) med sjunde boken i serien, Havsörnens skrik (Polaris).

Havsörnens skrik Karin Smirnoff

Välkommen tillbaka, Lisbeth Salander!

Smirnoff som själv gjort stor succé med romankaraktären Jana Kippo i romantrilogin ”Jag for ner till bror”, ”Vi for upp med mor” och ”Sen for jag hem”, med många drag gemensamt med Lisbeth Salander (inte minst att möta våld med våld), har här fått Lisbeth att dra norrut, närmare bestämt till den fiktiva orten Gasskas, belägen mellan Skellefteå och Umeå.

Millenium sju

Socialtjänsten har hört av sig därifrån, det visar sig att Lisbeths ondskefulle halvbror Ronald Niedermann (som Lisbeth bidrog att ta livet av i en tidigare bok) lämnat efter sig en dotter, Svala, 13 år. Svalas mamma är försvunnen, mormodern har dött under oklara omständigheter, Lisbeth är närmaste anhörig. Till det har journalisten Mikael Blomqvist tagit sig upp till Gasskas för sin dotter Pernillas bröllop med kommunens ordförande, Henry Salo. Väl uppe i Gasskas hamnar Lisbeth snabbt i en härva där en lika hänsynslös som hemlighetsfull företagare och entreprenör, Marcus Branco, har stora planer på att gräva guld i ett Norrbotten som förvandlats till ett veritabelt Klondyke med möjligheter till billig el (och andra naturresurser). Till sin hjälp har han Lisbeth Salanders ärkefiender, MC klubben Svavelsjö.

5 boktips: Så bra är Malou von Sivers nya roman

Vi möter en något mognare Lisbeth, som slutat röka (!) och blivit delägare i säkerhetsföretaget hon tidigare arbetat extra för. Lilla Svala är heller ingen dununge (så ung hon är), matematiskt överbegåvad, med samiska rötter på mammans sida, med antydan till synska förmågor och med en trasig uppväxt som kan jämföras med Lisbeths. Lisbeth tror sig icke förmögen några moderskänslor, men någon slags känsla av ömhet växer ändå i hjärtat i förhållande till Svala. I övrigt är Lisbeth som vanligt, en i alla avseenden våldsamt rättsmedveten asocial datahacker med extra allt!

Sammantaget – Smirnoff har fått till en alldeles lysande fortsättning på Millennium, spännande intrig, bra action och lyhörd gestaltning av komplicerade relationer – där nytillskottet Svala hör till höjdpunkterna (utvecklingen av Svalas och Lisbets relation blir mycket spännande att följa framöver). En riktig fempoängare i sin genre – välkommen tillbaka, Salander & Co, säger vi!

Mest läst