Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Redaktionen tipsar: 8 sevärda filmer med extra mycket girlpower!

05 mar, 2020 
AvMalin Karlberg
feministiska filmer
Vad passar bättre under kvinnodagshelgen än att sjunka ner i soffan framför en riktigt bra girlpowerfilm? Lägg upp fötterna (det har du verkligen gjort dig förtjänt av efter veckan…) och njut av våra bästa filmtips med kvinnor i fokus!
Annons

8 härliga girlpower-filmer du måste se:

Erin Brockovich

erin brockovich

Julia Roberts spelar en ensamstående trebarnsmamma som börjar jobba på en advokatfirma och tar upp kampen mot ett energibolag i detta verklighetsbaserade drama, som gav Roberts en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll.

2. Thelma & Louise

thelma & louise

Susan Sarandon och Geena Davis spelar två kvinnor som tar lagen i egna händer när den ena av dem utsätts för ett våldtäktsförsök. Denna kontroversiella film skapade rabalder när den släpptes på grund av det våldsamma innehållet, men blev en stor succé med flera Oscarnomineringar.

Annons

3. Million dollar baby

million dollar baby

Hilary Swank spelar en fattig 31-årig kvinna som drömmer om att bli boxningsproffs. Trots att hon egentligen är för gammal vägrar hon att ge upp och lyckas få över boxningstränaren på sin sida.

4. Suffragette

suffragette

Detta historiska drama skildrar kvinnokampen i Storbritannien, där en grupp kvinnor var beredda att offra allt i kampen för att få rösträtt – en kamp som blev både våldsam och farlig.

Annons

5. Legally Blonde

legally blonde

Reese Witherspoon spelar Elle Woods, en ung kvinna som blir dumpad av sin pojkvän när han ska börja plugga på Harvard Law School. Trött på att ses som en dum blondin bestämmer sig Elle för att även hon ska skaffa sig en advokatutbildning i denna lättsamma men roliga och peppande komedi.

6. The Wife

the wife

När hennes man tilldelas Nobelpriset i litteratur tröttnar Joan, spelad av Glenn Close, på att ständigt stå i sin makes skugga. Hela sitt liv har hon offrat sin egen talang för att stötta sin make, men nu har hon fått nog.

Annons

7. Sex & the City: The Movie

sex and the city

När Carrie blir lämnad vid altaret tar hon istället med sig sina tre bästa tjejkompisar på vad som skulle ha varit hennes bröllopsresa – och inser att kvinnlig vänskap är bästa boten för ett brustet hjärta. Sex & the City-serien, som följde vänkvartetten Carrie, Samantha, Charlotte och Miranda, blev en enorm succé som skildrade unga kvinnors sexuella frigörelse där männen främst var bifigurer.

8. Kill Bill

kill bill

Uma Thurman är stenhård i denna Tarantino-klassiker där en ung kvinna som bestämmer sig för att hämnas på sin expojkvän för att han förstört hennes liv.

 

Läs mer:

Annons