Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Romantiska böcker alla bör läsa

03 mar, 2018 
AvFemina
I Femtio nyansers spår
Annons

I takt med att E L James-febern har drabbat världen försöker amerikanska och brittiska förlag rida på vågen och hitta fler erotiska kassakor. Vissa förlag återutger erotiska böcker med nya omslag, som Anne Rices Törnrosa-serie, och lockar med: ”Gillade du Femtio nyanser kommer du att älska Törnrosa-trilogin.”
Läs mer och köp dem här. (reklamlänk)

Några exempel på författare som går i E L James fotspår är Sylvia Day som precis som föregångaren började som egenutgivare, plockades upp av förlag och marknadsförs just som Femtio nyanserklon. Day har bland annat skrivit För dig blottad och För dig sedd (Norstedts), första och andra delen i en trilogi om den unga vackra Eva som jobbar med marknadsföring men döljer en traumatisk uppväxt bakom sin framgångsrika fasad. När hon möter miljardären Gideon Goss inleder de en passionerad kärleksaffär… Känns det igen?!
Läs mer och köp första delen i serien här.  (reklamlänk)

Annons

Även i Vina Jacksons tappning (en pseudonym för två etablerade författare) är storyn och upplägget en helt uppenbar rip-off på Femtio nyanser. Här heter delarna i trilogin Åttio dagar gul, Åttio dagar blå och Åttio dagar röd (Xstory). Samma potential att sälja som smör i solsken eller bara en blek copycat? Läs och avgör själva.
Här kan du läsa mer och köpa första delen i serien.  (reklamlänk)

Kate-Oldfield-Bekannelser

Hemligheter och Bekännelser (Ponto) är en samling erotiska noveller utvalda av redaktören Kate Oldfield och berättelserna uppges vara ”intelligenta, uppriktiga och stimulerande”. Böckerna innehåller många olika korta historier om hemliga möten, drömmar och dubbelliv. I Bekännelser är berättelserna lite mer vågade…
Läs mer och köp och ladda ner den som E-bok här!  (reklamlänk)

Annons

En riktig feel good-roman passar lika bra att pigga upp sig med under hösten som i hängmattan om sommaren. Läsning – som så mycket annat i livet – handlar om att blanda högt och lågt, svårt och lätt. Ena dagen Tolstoy, andra Marian Keys, så att säga. Ett bra feel good-alternativ att ladda bokhyllan med är Jojo Moyes Livet efter dig (Printz Publishing) om den till ytan ganska misslyckade Lou och den betydligt mer lyckade Will som möts när livet plötsligt slagits helt i spillror för Will. Ett möte som kommer att förändra bådas liv för all framtid.
Läs mer och köp boken här! (reklamlänk)

Romance-litteraturen har kallats ”tantsnusk” – men älskas och konsumeras av många.
Romance-litteraturen har kallats ”tantsnusk” – men älskas och konsumeras av många.

Eller varför inte Anthony Capellas Kärlek, mat & missöden (Fenix)? Titeln avslöjar i princip allt som boken handlar om: kärlek och massor av god, italiensk mat. Självaste Jamie Oliver har sagt att det här är en fantastisk berättelse och att läsaren nästan kan känna smaken av maten. Lunchdags snart?
Läs mer och köp boken här!  (reklamlänk)

Annons

Ofta är det i alla fall så. Underbara historier som är helt sanna får vi ta del av i Guldbröllop – en bok om livslånga relationer av Clarence Crafoord och Gunnel Saxon Crafoord (Natur & Kultur). Livsbejakande läsning för alla!
Här kan du läsa mer om och köpa den som E-bok! (reklamlänk)

Populära Katarina Mazetti skildrar i Berättelser för till- och frånskilda (Alfabeta) såväl skilsmässans som äktenskapets sorger och glädjeämnen. Ett tjugotal kärleksöden finns med, varav inget har några direkta likheter med Anastasia och Christian Greys i Femtio nyanser – men är nog så intressanta ändå.
Här kan du läsa mer och köpa den som pocketbok!  (reklamlänk)

Peo-Bengtsson-Karleken-passerade

Philip Teir är kulturchef på Hufvudstadsbladet och har tidigare skrivit noveller och lyrik. Vinterkriget (Natur & Kultur) är hans debutroman och har undertiteln En äktenskapsroman. Den kretsar kring sociologiprofessorn Max, hans utflugna döttrar och inte minst hans havererande äktenskap med deras mor Katriina. Teir skriver med en lätt satir som aldrig ställer sig emellan läsarens engagemang i karaktärerna.
Här kan du läsa mer och köpa den som pocketbok!  (reklamlänk)

Annons

När vassa skribenten, debattören och författaren Lena Andersson ger sig på att skriva en kärleksroman blir vi förstås nyfikna. Genren känns långt ifrån det hon skrivit tidigare och Egenmäktigt förfarande – en kärleksroman (Natur & Kultur) är förstås inte heller någon kärlekshistoria i traditionell bemärkelse men väldigt intressant. Berättelsen kretsar kring frågeställningen om hur villiga vi är att bedra oss själva i vår önskan att bli älskade.
Läs mer och köp den här! (reklamlänk)

Om du tröttnat på piskor, läder och i ärlighetens namn kanske ganska fjantiga dialoger – här kommer några romantiska tungviktare som knappast behöver någon närmare presentation. Däremot håller de för att läsas igen och igen.

(Om du klickar på länkarna kan du läsa mer om böckerna och köpa dem)

Lady Chatterleys älskare (reklamlänk) av D H Lawrence (Albert Bonniers förlag)
Anna Karenina (reklamlänk)av Lev Tolstoj (Norstedts)
Svindlande höjder (reklamlänk) av Emily Brontë (Albert Bonniers förlag)
Jane Eyre (reklamlänk) av Charlotte Brontë (Albert Bonniers förlag)
Madame Bovary (reklamlänk) av Gustave Flaubert (Natur & Kultur)
Borta med vinden (reklamlänk) av Margaret Mitchell (Norstedts)
Julie eller Den nya Héloïse (reklamlänk) av Jean-Jacques Rosseau (Atlantis)

Av ELIN PERSSON. Foto HELÈNE LINSJÖ.

Annons