Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Så bra är Hillary Clintons deckardebut!

21 jan, 2022 
AvKenneth Gysing
Feminas bokredaktör tipsar om tre spänningsromaner som definitivt håller värmen uppe. En av dem är skriven av den förra amerikanska presidentkandidaten!
Annons
Björn Natthiko Lindeblad död 60 år gammalBrand logo
Björn Natthiko Lindeblad död 60 år gammal

Med en bra deckare däckar man aldrig under för vintern (gammalt nordiskt väderordspråk). När det häromdagen blev fem plusgrader efter norska stormen Gyda började vårkänslorna så smått att spira, men så öppnade sig himlen någon natt senare och man vaknade upp till två decimeter snö. Det är bara att gilla läget, och det gör man förstås bäst i läsfåtöljen.

Här tips på tre spänningsromaner som garanterat kommer hålla värmen uppe i vinterkylan.

I terrorns grepp, Hillary Rodham Clinton, Louise Penny (Bokfabriken)

Bokomslag I terrorns grepp av Hillary Rodham Clinton och Louise Penny

Lite kittlande är det förstås att Hillary Clinton ger sig på att skriva en thriller, hon har i och för sig skrivit flera böcker tidigare men då har det mer varit böcker av det mer självbiografiska slaget som, Varför jag borde bli president. Det är ju en så där lagom ödmjuk titel, som hon kanske ändå har täckning för efter decennier i den politiska hetluften, men när hon nu ger sig på thrillergenren så gör hon det lite försiktigare genom att skriva ihop med Louise Penny, internationellt prisbelönt kriminalförfattare från Kanada.

Annons

Och det är en rafflande historia de bjuder på, som utspelar sig i maktens korridorer i Washington. En ny president har tagit över efter en tid av kaos i amerikansk politik, en president som överraskar genom att utse en politisk fiende till utrikesminister. Det är en kvinna vid namn Ellen Adams, som genom att tacka ja till jobbet överlåter det mediabolag hon byggt upp genom åren till sin dotter. När så Ellen upptäcker en internationell konspiration mot landet med fiender där man minst anar det, samlar hon ihop ett litet team hon litar på bestående av en nära vän och rådgivare och dotter, för att slå tillbaka. Spännande och insiktsfullt där Hillary förstås har full koll på maktspelet på högsta nivå.

Släcka liv, Pernilla Ericson (Romanus&Selling)

Bokomslag Släcka liv av Pernilla Ericson

Klimatkrisen är mycket påtaglig i Pernilla Ericsons nya kriminalroman, där en extrem höststorm får den lilla byn Skageby i Västerbotten att tappa kontakten med omvärlden. Elen slås ut, översvämningar och skyfall och nedfallna träd lamslår det lilla samhället, samtidigt som ett mord begås. Polisutredaren Lilly Hed och kriminalinspektören Liv Kaspi är dock på plats, och de får fullt upp när ytterligare ett mord sker. Perfekt läsning med en Kung Bore ylande vinterstormar utanför fönstren – glöm bara inte bunkra med stearinljus – om elen plötsligt skulle gå!

Tunn is, Matt Goldman (Lind&Co)

Bokomslag Tunn is av Matt Goldman

Minnesota är ju så svenskt det kan bli i USA (också extra aktuellt ny med nyinspelingen av Vilhelm Mobergs stora romanepos Utvandrarna), och det är i den lilla staden Warrroad i Minnesota som Matt Goldmans kriminalroman Tunn is utspelar sig. Privatdetektiven Nils Shapiro (nej, Nils kallas inte Nisse av sin kollega Anders Ellegaard, som heller inte kallas Ante av Nils, men svenska rötter finns det annars gott om) kontaktas av föräldrarna till Linnea, 17 år, som försvunnit efter att hon varit och tittat på en hockeymatch, där hennes pojkvän varit den stora stjärnan i ett av lagen. Linnea brukar alltid höra av sig, aldrig rymma från familjen. När ännu en flicka rapporteras försvunnen, Haley 18, och som strax därefter hittas död, inser Nils och kollega Anders allvaret med Linneas försvinnande. En intensiv jakt vidtar på att hitta Linnea. De båda fallen tycks sammankopplade och Linnea riskerar att drabbas av samma öde som Haley.

Matt Goldman, som varit manusförfattare för tv och bland annat skrivit manus till serier som Seinfeldt och Ellen, levererar spänning i högt tempo med snitsig dialog!

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons