veronica palm
1:07

Efter reklamen: Biosommaren 2022- filmerna du inte vill missa

(1:07)

Politiskt rävspel, sexskandaler i riksdagen, en modegarderob som spänner över sex decennier och en fågelguide där vi får veta allt och lite till om våra befjädrade vänner – återigen dags för Feminas tips på läsvärda böcker inför helgen!

Ett högt pris, Veronica Palm (Bokfabriken)

Veronica Palm har full koll på det politiska rävspelet tycker Feminas bokredaktör Kenneth Gysing.

Veronica Palm var påtänkt som en möjlig efterträdare till Mona Sahlin på socialdemokraternas partiledarpost när Sahlin avgick 2010. Så blev det nu inte, Palm lämnade själv riksdagen 2015 för att jobb som ordförande för Sveriges största kvinnojour, Alla kvinnors hus – och för att bli författare. För ett par år sedan gjorde hon debut med spänningsromanen Inte alla män, med riksdagsledamoten (och ensamstående tvåbarnsmamman) Emilia Berg i huvudrollen, som hamnar i dramatiska omständigheter när hon får reda på att en nära vän misshandlas av sin man. I nya Ett högt pris fastnar en kollega och man som hon haft högt förtroende för, i en polisrazzia på en bordell. Kollegan erkänner sexköp, och en chockad Emilia inser snart att många fler män i den politiska sfären kan vara inblandade. Parallellt får vi också möta tonåringen Vilma, som läser strökurser på universitetet och säljer sex för att få pengar till kläder och lyxvaror, men som med tiden hamnar i en farlig värld av hallickar, droger och våld. Veronica Palm har full koll på det politiska rävspelet, och genom arbetet för kvinnojouren har hon kommit i kontakt med kvinnor som drabbats hårt i livet. Spännande, engagerat och insiktsfullt!

Ruths garderob, Ingela Bendt (Norstedt)

I Ruths garderob får vi följa modets utveckling under sex decennier, ur en åldrande kvinnas smak (och perspektiv).

Författaren Ingela Bents mamma var borgmästarinna i småstaden Mjölby, och oerhört intresserad av kläder. Hon lät sy upp kläder, sydde själv, och allt i klädväg sparade hon. När Ruth dör tar dottern över mammans väldiga garderob, och har nu skrivit en alldeles underbar och mycket personlig modehistoria just med avstamp ur Ruths garderob. Här får vi följa modets utveckling under sex decennier, ur en åldrande kvinnas smak (och perspektiv). Allting rikt illustrerat med plagg ur mamman garderob.

Fågelguiden, Lars Svensson, Killian Mullarney & Dan Zetterström

Fågelboken är en formidabel guide för de som önskar djupare bekantskap med våra befjädrade vänner, menar Kenneth Gysing, Feminas bokredaktör.

Sommaren är i stormande antågande, överallt kvittrar fåglar rusiga av kärlekslängtan och det är inte utan att man kan få pippi av det hela. Så många fåglar, men vad slags sort? För oss som har svårt att skilja en gråsparv från en talgoxe är Fågelguiden (nu tredje reviderade upplagan) en räddare i fågelnöden, här finns runt 1000 olika arter beskrivna i text och bild. Med andra ord, en formidabel guide för de som önskar djupare bekantskap med våra befjädrade vänner – en guide som, för att använda ett bevingat uttryck – smakar fågel!