Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Så doftade stilikonerna – 5 legendariska kvinnors parfymfavoriter

30 nov, 2016 
AvNanna von Knorring
Klassiska stilikonerna Jackie Kennedy, Marilyn Monroe och Audrey Hepburn bar exklusiva signaturdofter. Läs mer om hur de doftade här!
Annons

Vilken parfym en person väljer att bära är ett val som avslöjar en hel del om personligheten, oavsett om man föredrar en söt blommig doft eller en mer orientalisk doft. Valmöjligheterna har länge varit många, men vad bar några av vår tids mest ikoniska kvinnor helst, förutom så klart klassikern Chanel No. 5?

Audrey Hepburn

Hubert Givenchy skapade en parfym speciellt för den berömda skådespelerskan. År 1957 tog han fram doften ”l’Interdit”, vilket betyder ”förbjuden” på franska. Audrey Hepburn ska inte ha velat att doften skulle börja säljas, men under 1960-talet lanserades den för allmänheten. Doften innehåller bland annat ros, jasmin, iris och tonkaböna.

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe är känd för sitt citat om att hon endast bar några droppar av Chanels parfymikon Chanel No. 5 när hon gick till sängs om kvällarna, men det var inte den enda parfymfavoriten hon hade. Hon ska även ha burit Floris Rose Geranium, en doft med både ros, geranium, citron och sandelträ. Parfymen säljs inte längre, men finns fortfarande till salu i form av en badolja.

Annons

Grace Kelly

Grace Kelly gifte sig med sin furste år 1956 och vid vigseln bar hon doften Creed Fleurissimo. Furste Rainier skapade doften enligt de blommor hon hade i sin brudbukett med dofter av viol, natthyacint, iris och ros.

Elizabeth Taylor

En av denna ikons tidiga favoritparfymer ska ha varit Jean Desprez Bal à Versailles, en doft med bland annat rosmarin, apelsinblomma, sandelträ och vanilj. Elizabeth Taylor gav doften i present till Michael Jackson, som bar den resten av sitt liv. Elizabeth Taylor ska själv ha burit den under filminspelningarna av Cleopatra, innan hon lanserade sina egna parfymer som gjorde succé.

Jackie Kennedy

Den ikoniska presidentfrun bar doften Joy av Jean Patou. Parfymen var under flera års tid känd som världens dyraste, eftersom att det krävs mer än 10 000 jasminblommor och 28 dussin rosor för att skapa 30ml av doften. Doften gjorde succé trots Wall Street-kraschen som inträffade vid tidpunkten för lanseringen och Jackie Kennedy var en av de frälsta kvinnorna.

Läs även!

Annons