Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Säsong 5 av The Crown blir den sista – då har den premiär

03 feb, 2020 
AvAnna-Lena Pettersson
Nu verkar det vara klart hur många säsonger Netflix succéserie The Crown får och det ryktas om att det blir färre än det först var planerat. Det är också klart vem som tar över drottningrollen efter Olivia Colman.
Annons

Alla som har suttit fastklistrade vid tv-rutan när det har kommit en ny säsong av The Crown på Netflix – ja, ni längtar redan efter säsong 4. Det ni inte längtar efter är att få veta att serien blir kortare än vad som först var planerat.

När serien hade premiär 2016 sa Ted Sarandos, Netflix innehållschef, att planen var att serien skulle täcka sex decennier, över sex säsonger. Nu, när fjärde säsongen är under produktion, får vi veta från Netflix att den efterkommande femte säsongen kommer att bli den sista.

Det är inte officiellt än vilken tidsepok som kommer att avhandlas i finalsäsongen av den älskade serien, men det verkar nu alltså föga troligt att vi kommer att få se en dramatisering av de senaste årens liv i kungahuset.

Säsong 4 av The Crown avhandlar 1980-talet

Fjärde säsongen kommer att avhandla 1980-talet, ett decennium som inom kungahuset präglades av relationen mellan prins Charles och prinsessan Diana och inom den brittiska politiken som präglades av Margaret Thatcher.

Annons

Om nu inte serien gör ett jättehopp in i framtiden så kommer den alltså inte att hinna med att få in händelser som rör prins William och Catherine eller prins Harry och Meghan. Vi kommer alltså förmodligen inte att få se vem som skulle få ta sig an rollen som Meghan Markle och inte heller hur serien skulle framställa Meghan och Harrys dramatiska exit från kungahuset.

Imelda Staunton blir nya drottningen

Det som i alla fall bekräftats från Netflix håll är att Imelda Staunton, bland annat känd från Downton Abbey och som professor Umbridge i Harry Potter-filmerna, tar över som drottning Elizabeth II till säsong 5. Spekulationer om att det skulle bli hon som tog över drottningrollen har pågått länge, och nu är det alltså bekräftat.

Imelda Staunton
Imelda Staunton tar över som drottning Elizabeth II efter Olivia Colman i säsong 5.

Under säsong 4 kommer flera nya och bekanta ansikten att ta sig in i serien. Som prinsessan Diana kommer vi att få se Emma Corrin och i rollen som Margaret Thatcher ser vi ingen mindre än Gillian Anderson.

Emma Corrin som prinsessan Diana i säsong 4 av the Crown.
Emma Corrin som prinsessan Diana i säsong 4 av The Crown.
Gillian Anderson i rollen som Margaret Thatcher i säsong 4 av The Crown.
Gillian Anderson i rollen som Margaret Thatcher i säsong 4 av The Crown.

Det verkar som att säsong 4 kommer att ha premiär under hösten 2020, men vi kan behöva vänta ända till 2022 för att få se säsong 5, men det är inte bekräftat av Netflix än. Fortsättning följer, alltså.

Foto: Netflix

 

Läs mer: 

Annons