När Så mycket bättre har premiär i TV4 den 22 oktober har informationen om att Jill Johnson och Håkan Werner skilt sig efter 17 års äktenskap redan nått ut. Men under inspelningen av programmet på Gotland i somras var det ingen av de övriga deltagarna som visste något. Och det påverkade hennes låtval under första avsnittet.

– Första avsnittet är extra personlig och stark för mig. Jag har levt med samma man i väldigt många år och fått kämpa för kärleken. Men när jag sjunger låten tänker jag också på alla som gift sig till denna låt. Det är en bröllopslåt och jag sjöng den själv på mängder av bröllop. Och då tänker jag: hur många av alla dessa par är gifta idag, hur många är nära varandra fortfarande och klarat av utmaningen att hålla den innersta kontakten?, säger hon.

Det syntes hur de övriga deltagarna blev tagna av Jill Johnsons version, men vid tillfället hade de ingen aning att hon faktiskt sjöng om sig själv och hennes eget äktenskap.

– Jag har nog alltid musicerat utifrån där jag står i livet. Kärlek, hopp, sorg. Bottnar du inte i dig själv är det svårt att beröra andra. I programmet har jag valt låtar utifrån min situation. Vilket jag tycker är hela meningen i vårt musicerande.

Här kan du se Jill Johnsons starka tolkning av Tommy Nilssons låt ”Öppna din dörr”.

Originaltexten av låten är en kärleksförklaring.

Den första gången jag såg på dig
Och kände hur du såg på mig
Då föll allting jag trott var sant
Jag vet du kände likadant
Du var så vacker då som nåt jag aldrig kunnat nå
Och hjärtat slog ett slag för var förlorad dag

Jill Johnsons låt handlar i stället om vad som faktiskt hände många år framåt i tiden.

Long before we met I believed
That the greatest love was here for me
And when I found it it was mine to keep
I would never let you go
I would hold it so hard but I did not know
That time would cast a spell on us.