Efter att ha sett den första trailern för den nya filmen Colette är det lätt att anta att Keira Knightley, som spelar huvudrollen, har valt att ställa upp i ännu ett kostymdrama. Och det stämmer visserligen, förutom att hon nu porträtterar en revolutionär feminist – Sidonie-Gabrielle Colette. En fransk, kvinnlig författare som startade en slags sexuell revolution med sin roman Gigi under tidigt 1900-tal.

Läs även: 13 fantastiska serier där kvinnor har huvudrollen

I Colette, en sann historia som är baserad på författarens liv, tvingas Sidonie-Gabrielle Colette att spökskriva en roman åt sin man Henri Gauthier-Villard, spelad av Dominic West. Boken, Claudine à l’école, blir en enorm succé i Paris och särskilt populär hos unga kvinnor. Med hjälp av marknadsföring ser maken till att rollfiguren Claudine blir dåtidens it-girl.  Sidonie-Gabrielle Colette blir allt mer frustrerad över att maken snor åt sig all ära och till slut även hennes egen identitet – och försöker bryta sig loss.

– Du hittade mig när jag inte visste någonting. Du formade mig hur du ville. Och du trodde att jag aldrig skulle frigöra mig från dig. Du hade fel, som hon säger i filmen.

Sidonie-Gabrielle Colette 1890.

Colette handlar med andra ord om kvinnlig frigörelse i en tid när det var lättare sagt än gjort, men även om författarens framgångsrika skrivande. Efter succén med Claudine à l’école, en halvt biografisk roman om en kvinna kallad Claudine, följde hon upp med tre andra böcker om karaktären –  Claudine à ParisClaudine en ménage och Claudine s’en va. Senare skrev hon även sin mest kända roman – Gigi, en novell om den unga, franska kvinnan Gigi som hade förhållanden med både män och kvinnor. Förutom att den blev en stor Broadway-succé blev Hollywood-filmatiseringen från 1958 belönad med nio Oscar-statyetter.

Idag räknas Colette som en av de viktigaste franska 1900-talsförfattarna – mycket på grund av att hennes böcker på ett frispråkigt sätt tar upp kvinnors sexualitet och frihet. När böckerna kom ut chockades omvärlden, men med tiden blev Sidonie-Gabrielle Colette högt ansedd i det franska litterära etablissemanget.

Se trailern till filmen nedan!

Källa: Bustle Foto: IBL, Sundance Film Festival 

Läs även:
Se trailern till Ocean’s 8 – en av de mest moderna filmerna 2018

17 biografier och memoarer av kvinnliga författare

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: