Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Späckad författarvår på Kulturhuset

04 jan, 2012 
AvFemina
Annons

Till internationell författarscen kommer först libyske författaren Hisham Matar som har kallats den författare som gjort mest för att skildra situationen i Libyen, tisdagen den 31 januari.

Onsdagen den 14 mars intar franska Justine Lévy scenen. Hon är aktuell med boken En ovärdig dotter vilken liksom föregångaren Vi ses på Place de la Sorbonne handlar om relationen mellan mor och dotter. Intervju med henne i Femina nr 11/2011.

David Foster Wallace debuterade med Systemets sopkvast 1987 och lovordades för sin förmåga att skildra 80-talets ångest. Han tog sorgligt nog sitt liv 2008 medan han arbetade med vad som skulle bli hans sista ofullbordade bok, Blek kung. Den sammanställdes senare av Wallaces redaktör och gavs ut till hyllningar från både kritiker och läsare. Torsdagen den 19 april möts Alva Dahl, Eva Johansson, Jens Liljestrand, Martina Lowden, Malte Persson och Andrzej Tichý, med Jan Gradvall som moderator, för att diskutera Wallaces liv och verk.

Annons

Onsdagen den 25 april besöks scenen av den italienska författaren, poeten och performanceartisten Silvia Avallone vars debutroman Stål, om två unga flickor med olika planer för livet, har sålt i över 250 000 exemplar och nominerades till det fina litterära priset Premio Strega.

Säsongens sista intervju, onsdagen den 2 maj, är med sydafrikanska Marlene van Niekerk, professor i afrikaans och holländsk litteratur vid universitetet i Stellenbosch i Sydafrika. Aktuell med sin andra roman Agaat, vilken sägs gestalta den såriga sydafrikanska samtidshistorien som ingen annan roman gjort tidigare och är hennes första att översättas till svenska.

Gästerna i På djupet är i tur och ordning historikern och akademiledamoten Peter Englund den 28 februari, prisade författaren och dramatikern Per Olov Enquist i samtal med Karin Olsson, kulturchef på Expressen, lördagen den 10 mars, och slutligen, torsdagen den 26 april, serietecknaren och humoristen Liv Strömquist i samtal med Johanna Koljonen.

För mer information och för att köpa biljetter: www.kulturhuset.stockholm.se

Vill du redan nu uppleva samtal med några av världens främsta författare så har Internationell författarscen laddat upp sju stycken tidigare intervjuer på sin Soundcloud-sida.

Annons