Redan 1963, när Stephen Hawking var 21 år gammal, fick han veta att han hade vad som kallas för Lou Gehrig’s sjukdom, en nervsjukdom som successivt får bäraren att tappa kontrollen över sin kropp. Han fick beskedet att han hade tre år kvar att leva.

Det blev dock betydligt längre än så. Hawking var gift två gånger och fick tre barn, och han är förmodligen vår tids mest kända fysiker och populärvetenskapliga författare. Och en anledning till att han blivit så välkänd, förutom hans briljanta intellekt, är naturligtvis att han blivit – i någon mån – folklig.

Genom åren har han influerat, och själv medverkat i, flera stora tv-produktioner. Här är några av de mest minnesvärda.

1. The Simpsons

Hawking var en återkommande gäst i The Simpsons. Inte mindre än fyra gånger fick vi se honom i programmet, där han bland annat räddade Lisas hjärna och reste till Springfield för att tala om för invånarna att de aldrig kommer lyckas med sin utopi. Och så dricker han öl med Homer på Moe’s.

2. Monty Python

Så sent som 2014 gästade Hawking sina jämnåriga brittiska legendarer i Monty Python, under deras live-show i London. Han sjunger den väldigt karaktärsnära låten ”Galaxy Song”.

3. Big Bang Theory

Förmodligen det mest Hawking-kompatibla popkulturella sammanhanget av alla. Den autistiske ultranörden och briljanta vetenskapsstudenten Sheldon Cooper får till sist träffa sin stora idol, Stephen Hawking, för att presentera sina komplexa tankar för honom. Tyvärr går det inte riktigt som han hoppats.

Totalt dyker Hawking upp i sju avsnitt – här hånar han Sheldon över telefon.

4. Star Trek

Denna rymdserie är naturligtvis en annan väldigt Hawking-kompatibel kontext – rymdforskare och uttalat fan som han varI den här scenen, ur det sista avsnittet av Star Trek: The Next Generation, säsong 6, spelar Hawking poker med hologram av Isaac Newton, Lt. Commander Data och Albert Einstein.

5. Futurama

Hawking medverkade också tre gånger som sig själv i den futuristiska humorserien Futurama. Här är en liten highlight-reel av hans cameos, blandat med några inslag från The Simpsons.

Om du vill se mer av Stephen Hawking kan vi rekommendera hans egen dokumentärserie, Genius från 2016, där han lär helt vanliga människor att tänka som genier och förstå livets allra största frågor.

Vila i frid, Stephen Hawking, 1942 – 2018.

FOTO IBL

Artikeln publicerades först på Cafe.se.

Läs även:

12 fantastiska serier som lyfter viktiga frågor

13 fantastiska serier där kvinnor har huvudrollen

21 snyftiga filmer som garanterat får dig att gråta