Anya Taylor-Joy i Emma.

Det är inte första gången man har filmatiserat Jane Austens klassiker Emma, långt ifrån. Men oavsett hur många gånger det kommer en ny inspelning är det en högtidsstund för alla som har en svag punkt när det kommer till kostymdramer.

Det är inte ofta man får se lika många volanger, rysch och pysch i skira pastellfärger och små krulliga korkskruvar på bara ett par timmar.

Och nu kan vi snart avnjuta nya romantiska timmar i biofåtöljen tillsammans med Emma Woodhouse, Harriet Smith och Mr Knightley.

Då har Emma premiär

Den internationella premiären av Emma äger rum i februari 2020 och den har svensk premiär den 14 februari 2020. Om du tror att du har svårt att överleva så länge utan skira empirskurna klänningar, bahytter och sidenband så har de tack och lov släppt en trailer som du kan sätta på repeat.

Kända skådespelare i Emma

I filmatiseringen av Emma som kom 1996 spelade Gwyneth Paltrow huvudrollen som den egenkära och välbeställda unga kvinnan med en förkärlek för att matcha ihop nya par. I 2020 års Emma är det Anya Taylor-Joy som har tagit sig an titelrollen. Du känner kanske igen henne från skräckfilmen The Witch eller miniserien Miniatyrmakaren som visades på SVT 2018.

Hennes far spelas av Bill Nighy som du kan ha sett som Rufus Scrimgeour i Harry Potter, som Davy Jones i Pirates of the Caribbean eller i julklassikern Love Actually.

Som Mrs Weston i Emma ser vi Gemma Whelan som nog är mest känd som Yara Grayjoy i Game of Thrones och som Miss Bates ser vi komikern Miranda Hart.

Prisbelönt manusförfattare

Man har inte heller sparat på krutet när det gäller regissör och manusförfattare. Regisserar kommer Autumn de Wilde att göra. Hon är bland annat fotograf och har tidigare främst jobbat med musikvideor och konsertfilmer. Emma blir hennes första långfilm.

Manusförfattaren Eleanor Catton vann 2013 ett Man Booker Prize för sin roman Himlakroppar.

Se trailern till Emma

Här kan du se trailern till nyinspelningen av Emma.

Foto: Focus Features

 

Läs mer: 

Alla nya filmer och serier på Netflix i december

Filmer som har premiär på bio julen 2019

Första bilderna på Taylor Swift som katt i filmen Cats

Utvald läsning

Femina