Trendar: Bokrecensioner Kändisar Musik Film och tv Litteratur Teater Se ''Vad är grejen med?''

Striden om anrika huset i kändisarnas semesterparadis – splittrade societeten

03 jul, 2025
FotografTT
Striden om anrika huset i kändisarnas semesterparadis – splittrade societeten
Ett hus från 1700-talet i semesterparadiset Falsterbo får en ny ägare. Konflikten som sedan bryter ut letar sig hela vägen till kvällstidningarnas förstasidor.
Huvudpersonerna: Ett adelspar från Djursholm.
Inblandade: Arga grannar, Vellinge kommun, Stockholms societet och kungabarnens präst.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 oförglömliga stunder i Svenska HollywoodfruarBrand logo
5 oförglömliga stunder i Svenska Hollywoodfruar

Den infekterade konflikten började 2016 när finansmannen Patrik Tigerschiöld, 60, och hans fru Anna Tigerschiöld, 58, blev ägare till ett nytt hus. Det handlade om Bergendorffska gården, en K-märkt byggnad på Storgatan i Falsterbo med anor från 1700-talet.

Paret Tigerschiöld, som i vanliga fall bor i det välbärgade området Djursholm utanför Stockholm, köpte det för att använda som sommarbostad. Snart insåg man att det skulle krävas en hel del renoveringar, och de fick därför tillstånd att renovera vissa delar av huset och bygga ut.

Annons
Patrik och Anna Tigerschiöld.
Patrik och Anna Tigerschiöld.Cecilia Liljeton/TT
Annons

Men det var inte riktigt det som hände. Nästan hela huset revs, och i två års tid var det praktiskt taget bara grunden som stod kvar.

Huset som nu stod i ruiner väckte ilska från boende i Falsterbo.

– Det är väldigt provocerande att man kan göra som man vill med gamla kulturskatter, bara man har pengar, har en av grannarna i Falsterbo sagt till Svensk Dam.

Stellan Carlsson, hedersordförande i Falsterbo museiförening, var en av dem som valde att tala ut om situationen.

– Det här huset är ett av få hus som överlevde de två stora bränderna i Falsterbo 1895 och 1911. De här husen är Falsterbos stolthet och det är ytterst angeläget att de bevaras, sa han.

Falsterbo
Stellan Carlsson, hedersordförande i Falsterbo museiförening.Foto: Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT

Efter att ha gjort en inspektion på tomten beslutade Vellinge kommun om byggstopp.

Annons

– Vi kunde konstatera att det inte fanns något kvar av huset. Allt har rivits. Ägarna hade fått tillstånd att renovera huset och göra en mindre ombyggnation, sa byggnadsinspektören Zorica Radnell Milansson från Vellinge kommun till Lokaltidningen, enligt Kvällsposten.

Huset i Falsterbo under renoveringen.
Huset i Falsterbo under renoveringen.WIXTRÖM PETER/Aftonbladet

Infekterade bråket mellan adliga släkterna

Husbygget i Falsterbo fick stor uppmärksamhet i rikspressen. I en krönika beskrev Alex Schulman det hela som ”en historia som har allt – en perfekt storm av skit.”

Annons

”Adelsmannen gav löften till kommunen om att varsamt renovera denna byggnadsskatt, och täckte sedan för hela huset med en enorm plastduk. Falsterbo-borna som vandrade förbi trodde väl att han putsade fasad där bakom skynket. Skrapade fönstren lite. Återställde en vägg till ursprungsfärgen. I själva verket rev han hela huset.”

Alex och Amanda Schulman
Alex och Amanda Schulman blev inblandade i konflikten.Karin Törnblom/TT

Krönikan fick Knut Ramel, svåger till Patrik Tigerschiöld, att gå till motattack i ett inlägg på Facebook, där han kallade Alex för en ”feg mobbare och enastående hycklare”.

Annons

”Schulman ondgör sig vidare att Tigerschiöld är “rik som ett svin” och till på köpet “adelsman”. /…/ Här hade det kanske varit klädsamt om Schulman hade informerat läsarna att han själv är adelsman, till och med lite adligare än Tigerschiöld”, skrev Knut, enligt Svensk Dam.

Det tog inte slut där, kort därefter gav sig nämligen fler personer in i konflikten.

Knuts hustru Charlotta Ramel delade inlägget, och uppmanade sina vänner att göra detsamma. Men när Amanda Schulman fick syn på det bestämde hon sig för att kommentera:

Charlotta och Knut Ramel
Charlotta och Knut Ramel backade makarna Tigerschiöld.Foto: Cecilia Liljeton/TT

”Haha! Det här är inte riktigt det man väntar sig att en vän på Facebook skriver om sin man.”

Annons

Charlotta svarade i sin tur med en syrlig fråga:

”Har jag bara drömt Amanda Schulman att din man har hoppat på min svåger med ren mobbing som följd?”

Men det var inte allt. Även Hans Rhodin, prästen som konfirmerade kungabarnen, valde att ge sin syn på saken i en kommentar.

”Patrik stödde mig när de hittade på saker om mig. Stöd från bra personer som Patrik, Knut med flera är viktigt. Tyvärr är Schulman bara en av alla journalister som själva bygger upp skräphistorier för att få okunniga läsares uppmärksamhet. Faktaförmedling är inte intressant.”

Hans Rhodin tillsammans med kungen, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria.
Hans Rhodin tillsammans med kungen, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria.Foto: Patrik Österberg/TT

Så gick det sen med huset – makarna Tigerschiölds svar

Vid sidan av det infekterade bråket, som enligt källor till Svensk Dam delade societeten i två läger, fortsatte byggprocessen.

Annons

Makarna Tigerschiöld hävdade att planen aldrig varit att riva så mycket av huset, men att man upptäckt att gården var i sämre skick än först trott under renoveringens gång.

De uppskattade inte heller alla skriverier.

– Jag tycker det har blivit helt orimliga proportioner kring detta. Det är förfärligt tråkigt att det har blivit så här. Men en stor del av ilskan beror på brist på kunskap om sakförhållandena, sa Patrik till Kvällsposten 2019.

Kommunen stod fast vid sin kritik: att paret Tigerschiöld borde ha sökt rivningslov innan de gått vidare med renoveringen. Paret tog det vidare till mark- och miljödomstolen och det hela slutade med att paret tvingades betala ett vite om 260 000 kronor.

Men vad skulle hända med huset nu?

2020 beviljades familjen Tigerschiöld ett nytt bygglov och de kunde de gå vidare med sina planer.

Till den nya Bergendorffska gården har både gamla fönster och takplattor återanvänts för att behålla en del av husets historia. I mångt och mycket liknar det också den gamla gården, och enligt bygglovschefen Mentor Demjaha från Vellinge kommun, är många av lokalborna nöjda med resultatet.

– Folk har sagt att de knappt ser någon skillnad, sa han till Expressen 2022.

Annons