Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Studie visar att Wonder Woman ger tjejer bättre självförtroende

09 okt, 2018 
AvSofia Börjesson
Gal Gadot spelar Wonder Woman, karaktären som ger tjejer bättre självförtroende.
Tjejer känner sig inte alls lika modiga, självsäkra och hörda som killar – och lösningen kan finnas i en ökad representation av kvinnor i superhjältefilmer som Wonder Woman.
Annons

Det kryllar inte av kvinnliga superhjältar i filmens värld, och de som finns har inte sällan blivit till sexsymboler istället för hjältar. Men en studie som BBC America har utfört tillsammans med Women’s Media Center visar att efterfrågan efter kvinnliga huvudpersoner i sci-fi- och superhjältegenren är stor – bland båda könen.

I enkätstudien deltog 2 431 tjejer och killar i åldrarna fem till 19 år, och resultatet visar att samtliga – oavsett ålder, kön eller bostadsområde – önskar fler kvinnliga huvudroller inom sci-fi- och superhjältegenren.

Skådespelerskan Robin Wright är en av flera starka kvinnliga karaktärer i Wonder Woman.
Skådespelerskan Robin Wright är en av flera starka kvinnliga karaktärer i Wonder Woman. Foto: IMDB

Tjejerna i studien uppger även att de känner sig mer självsäkra när de ser superhjältar på film som liknar dem. BBC America-vd:n Sarah Barnett förklarar studiens resultat så här:

Annons

”Om du inte kan se henne, kan du inte vara henne. Det är dags att utöka vad som syns, och vi hoppas att den här rapporten kan bidra till en förändring i historierna vi ser på film och i tv-serier. Med en större representation av kvinnliga hjältar i sci-fi- och superhjältegenren kan vi superstärka nästa generation kvinnor.”

Big Bang Theory-stjänran Kaley Cuoco ska göra rösten till den kvinnliga superskurken Harley Quinn 2019.
Big Bang Theory-stjärnan Kaley Cuoco ska göra rösten till den kvinnliga superskurken Harley Quinn 2019. Foto: TT

Den senaste tidens starka kvinnokaraktärer som Wonder Woman, Lara Croft, Captain Marvel och den första kvinnliga doktorn i Doctor Who är alltså ett steg i rätt riktning. Det visar inte minst resultatet i den här studien där tjejerna uppger att de inte alls känner sig lika självsäkra, modiga och hörda som killar.

Julie Burton som är vd på Women’s Media Center tror att fler kvinnliga superhjältar och huvudpersoner kan ändra på det.

”Vi vet att representation är viktigt, det bevisar den här rapporten. Våra studier visar att kvinnliga sci-fi-karaktärer och superhjältar kan överbygga självförtroende-glappet och få tjejer att känna sig starka, modiga, självsäkra, inspirerade, positiva och motiverade.”

Annons