Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Svårt att sova? Därför ska du läsa en bok innan läggdags

13 sep, 2018 
AvAnaïs González Cruz
Att läsa innan du ska sova kan göra underverk för sömnproblemen. Vi vet vad du ska läsa i sängen i höst!
Annons

Ett av de vanligaste tipsen för en god sömn är att läsa innan läggdags. Vi har nog alla somnat med en bok i handen någon gång, men varför blir vi så trötta av läsning?

Enligt professorn Raman Malhotra beror det på flera saker. Dels är läsning en avkopplande aktivitet som tillåter hjärnan att koppla av, men framför allt är det effektivt när det blir en del av din ”sovrutin”.

– En regelbunden läsrutin innan du ska sova kan förbättra sömnen hos personer som sover dåligt. Avsätt ungefär 15-30 minuter för rutinen som separerar den från andra, betydligt mer stressande aktiviteter under kvällen.

Att fysiskt trötta ut ögonen genom att läsa gör såklart sitt, men däremot kanske du ska skippa e-boken när du bäddar ner dig i sängen.

– Majoriteten av läsplattorna utstrålar blått ljus som rubbar den inre kroppsklockan och då kan det bli mycket svårare att somna, tillägger Malhotra, enligt Refinery29.

Annons

Redaktionen tipsar – det här ska du läsa i sängen i höst!

Om du är ett fan av Sundströms ”Maken” lär även ”Skrivliv” falla dig i smaken. Här får vi följa författaren in i Stockholms kulturliv under 1960- och 70-talet genom hennes dagboksanteckningar.

Den självbiografiska Nuckan är en beskrivning av hur allt ledde till det som Malin Lindroth kallar sig själv – en nucka. Hur hon vid 52 års ålder är barnlös och ofrivilligt ensam. Hon skriver om kärlek och relationer och beskriver skammen kring ofrivillig ensamhet.

Vilka är kvinnorna som väljer bort moderskapet? När den 37-åriga författaren Sheila Heti själv ställdes inför frågan blev resultaten boken ”Moderskap”. Finns det ett barn eller inte i hennes framtid?

Frikyrkodottern Ingegärd är nära att dö när hon föder sonen Jonas. Då bildas ett band mellan de två som aldrig ska brytas. Författaren Jonas Gardell är nu tillbaka med en ny roman, ett vackert porträtt över hans älskade mamma, Ingegärd Rasmussen.

Annons

Ingrid och Jan har varit gifta i 25 år, kärlekslivet går på rutin och Jan att drömmer om sin femton år yngre kollega Hanne. Parets söner är tillräckligt vuxna för att flytta hemifrån, men bor mot Ingrids vilja kvar och beter sig som kräsna hotellgäster. Nina Lykke skriver vasst och underhållande om medelålders medelklassliv.

Läs också:

Foto: IBL//Shutterstock

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Annons