Artikeln innehåller reklamlänkar

Ett av de vanligaste tipsen för en god sömn är att läsa innan läggdags. Vi har nog alla somnat med en bok i handen någon gång, men varför blir vi så trötta av läsning?

Enligt professorn Raman Malhotra beror det på flera saker. Dels är läsning en avkopplande aktivitet som tillåter hjärnan att koppla av, men framför allt är det effektivt när det blir en del av din ”sovrutin”.

Läs också: Ny forskning: 8 timmars sömn är för lite – så mycket ska du sova

– En regelbunden läsrutin innan du ska sova kan förbättra sömnen hos personer som sover dåligt. Avsätt ungefär 15-30 minuter för rutinen som separerar den från andra, betydligt mer stressande aktiviteter under kvällen.

Att fysiskt trötta ut ögonen genom att läsa gör såklart sitt, men däremot kanske du ska skippa e-boken när du bäddar ner dig i sängen.

– Majoriteten av läsplattorna utstrålar blått ljus som rubbar den inre kroppsklockan och då kan det bli mycket svårare att somna, tillägger Malhotra, enligt Refinery29.

Redaktionen tipsar – det här ska du läsa i sängen i höst!

Skrivliv, Gun-Britt Sundström (länk till Adlibris)

Om du är ett fan av Sundströms ”Maken” lär även ”Skrivliv” falla dig i smaken. Här får vi följa författaren in i Stockholms kulturliv under 1960- och 70-talet genom hennes dagboksanteckningar.

Nuckan, Malin Lindroth (länk till Bokus)

Den självbiografiska Nuckan är en beskrivning av hur allt ledde till det som Malin Lindroth kallar sig själv – en nucka. Hur hon vid 52 års ålder är barnlös och ofrivilligt ensam. Hon skriver om kärlek och relationer och beskriver skammen kring ofrivillig ensamhet.

Moderskap, Sheila Heti (länk till Bokus)

Vilka är kvinnorna som väljer bort moderskapet? När den 37-åriga författaren Sheila Heti själv ställdes inför frågan blev resultaten boken ”Moderskap”. Finns det ett barn eller inte i hennes framtid?

Till minne av en villkorslös kärlek, Jonas Gardell

Frikyrkodottern Ingegärd är nära att dö när hon föder sonen Jonas. Då bildas ett band mellan de två som aldrig ska brytas. Författaren Jonas Gardell är nu tillbaka med en ny roman, ett vackert porträtt över hans älskade mamma, Ingegärd Rasmussen.

Nej och åter nej, Nina Lykke  (länk till Adlibris)

Ingrid och Jan har varit gifta i 25 år, kärlekslivet går på rutin och Jan att drömmer om sin femton år yngre kollega Hanne. Parets söner är tillräckligt vuxna för att flytta hemifrån, men bor mot Ingrids vilja kvar och beter sig som kräsna hotellgäster. Nina Lykke skriver vasst och underhållande om medelålders medelklassliv.

Läs också:

Bästa ljudböckerna 2018 – 10 boktips!

Mokkasin: Böckerna jag är nyfiken på just nu

Därför är det viktigt att misslyckas – JK Rowlings läspärla

Foto: IBL//Shutterstock

Artikeln publicerades först på ELLE.