1:51

Efter reklamen: 5 svenska kultfilmer – de här glömmer vi aldrig

(1:51)

Vägen ut

Dramakomedin Vägen ut från 1999, med Björn Kjellman och Shanti Rooney i rollerna, har blivit en kultklassiker, och är faktiskt baserad på riktiga händelser. I filmen börjar Björn Kjellmans karaktär Reine, en varslad skådespelare, jobba på Kumlaanstalten som fritidsledare. Där vill han sätta upp en teaterpjäs, något som möts med mycket motstånd.

Filmen är baserad på riktiga händelser från 1985, då regissören Jan Jönson satte upp Becketts I väntan på Godot på samma fängelse. När pjäsen skulle visas utanför fängelset passade flera av fångarna på att rymma.

Björn Kjellman och Göran Ragnerstam i filmen.

Jan Forsman/TT

Monica Z

Den biografiska filmen Monica Z från 2013, med Edda Magnason i huvudrollen, speglar sångerskan och revystjärnan Monica Zetterlunds omtumlande liv under 1960-talet. Zetterlund växer och blir en av landets mest hyllade och omskrivna artister och underhållare, men kämpar samtidigt med stormiga relationer och missbruk. Filmen kritiserades dock för att ha tagit sig för stora kreativa friheter, och att den inte är så biografisk som den hade kunnat vara.

Edda Magnason som Monica Zetterlund.

Stellanova Film/Film I Vast/Kobal/REX

Kulturtörstig? 10 kulturfavoriter just nu!

438 dagar

I 438 dagar spelar Gustaf Skarsgård och Matias Varela de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som under 438 dagar satt fängslade i Etiopien, efter att ha blivit tillfångatagna i landet när de skulle göra ett grävande reportage. Filmen är baserad på duons bok med samma namn, där de skrivit om vad de gick igenom både före och under fängelstiden.

Gustaf Skarsgrd spelar Martin Schibbye och Matias Varela spelar Johan Persson i filmen 438 dagar.

Adam Ihse/TT

Mig äger ingen

Film baserad på Åsa Linderborgs bok med samma namn, som handlar om hennes egen uppväxt med en alkoholiserad pappa i arbetarklassen. I filmen spelar Mikael Persbrandt pappan som är härdare på Metallverket i Västerås, och kämpar med missbruk och sin papparoll.

Mikael Persbrandt vann Bästa manliga huvudroll på Guldbaggegalan för filmen.

JESSICA GOW / TT

10 boktips till hösten – recensenten listar

Quick

Filmen Quick från 2019 är inspirerad av journalisten Hannes Råstams uppmärksammade bok Fallet Quick: Att skapa en seriemördare. Jonas Karlsson spelar Hannes Råstam som upptäcker att dömda mördaren Thomas Quick är oskyldigt dömd, och samlar bevis för att han ska kunna bli frikänd.

David Dencik och Jonas Karlsson spelar i Quick.

Claudio Bresciani/TT

Utvald läsning

Femina