Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Svenska filmerna som har premiärer i höst och vinter!

27 aug, 2018 
AvMinna Wallén-Widung
Hösten är den perfekta säsongen för biobesök – och det finns många kommande premiärer att se fram emot. Här är alla svenska filmer som har premiär under hösten och vintern 2018.
Annons

Många av de största svenska skådespelarna syns på bioduken i höst. Bland namnen finns exempelvis Claes Månsson, Pernilla August, Björn Gustafsson och Helena af Sandeberg.

Några dagar innan jul, den 21 december, har filmen ”Britt-Marie var här”, som baseras på Fredrik Backmans storsäljande bok, premiär. Tuva Novotny står för regin och i huvudrollen syns ingen mindre än Pernilla August.

Pernilla August på Svenska filminstitutets presentation av de svenska filmpremiärerna hösten 2018.
Pernilla August gör titelrollen i filmen ”Britt-Marie var här” med premiär vintern 2018. Bild: Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet/IBL Bildbyrå

I en intervju på SF studios hemsida har Pernilla August tidigare berättat om karaktären Britt-Marie.

– Hon är en blyg, rädd, blockerad och väldigt osäker människa som plötsligt skjuter ut sig från äktenskapet – och hittar sig själv. Plötsligt vågar denna spröda lilla person låta sig bli uppbjuden på dansgolvet – hennes utveckling är så otroligt vacker att jag ryser.

Annons

I rollen som Britt-Maries make ser vi Peter Haber. Och han återkommer i en rad filmer under hösten. Förutom ”Britt-Marie var här” spelar han också bonuspappa i ”Halvdan Viking”, som är baserad på Martin Widmarks barnböcker. Dessutom gör han återigen rösten till seriefiguren Bamse i filmen ”Bamse och dunderklockan”.

”Lyrro – ut & invandrarna” premiär

Kultfilmen ”Yrrol” från 1994 får också en uppföljare i höst – ”Lyrro – ut & invandrarna”. Bakom idén står Peter Dalle, som både regisserar och står framför kameran i filmen som han dessutom skrivit manus till.

Nour El Refai, Johan Ulveson, Björn Gustafsson, Peter Dalle, Suzanne Reuter, Claes Månsson och Henrik Dorsin.
Nour El Refai, Johan Ulveson, Björn Gustafsson, Peter Dalle, Suzanne Reuter, Claes Månsson och Henrik Dorsin medverkar alla i kommande filmen ”Lyrro – ut & invandrarna”. Bild: Karin Törnblom/IBL Bildbyrå

Flera kända ansikten från ”Yrrol” är tillbaka, som Suzanne Reuter och Claes Månsson. De har också fått förstärkning av nytillskott som Björn Gustafsson, Nour El Refai och Henrik Dorsin.

Annons

– Jag är helt gränslöst glad för att få vara med och över att få ha så kul på jobbet. Att få vara del av den fasta ensemblen är skitkul, sa Nour El Refai till Metro förra sommaren då inspelningarna skulle dra i gång.

”Unga Astrid” premiär i september

I den romantiska komedin ”Lyckligare kan ingen ingen vara” med premiär under vintern ser vi bland annat David Hellenius och Helena af Sandeberg. Filmen handlar om fem par i olika generationer med en sak gemensamt – sökandet efter kärlek.

– Bakgrunden är att jag älskar Richard Curtis ”Love Actually” och har i flera år tänkt att jag skulle vilja göra en multiplothistoria i Sverige, som har samma typ av historieberättande, har regissören och manusförfattaren Staffan Lindberg tidigare sagt till sajten Moviezine.

Första bilden från inspelningarna av
Första bilden från inspelningarna av ”Unga Astrid”. Alba August i rollen som Astrid Lindgren. Bild: Erik Molberg

Redan i september har en av de på förhand mest hyllade svenska filmerna premiär – ”Unga Astrid”. I huvudrollen som Astrid Lindgren syns Alba August och Björn Gustafsson spelar hennes blivande man.

Annons

– Min uppgift är att göra henne mänsklig och trovärdig, genom att hitta sprickorna, har Alba August tidigare sagt i ett pressmeddelande.

De här svenska filmerna har premiär hösten/vintern 2018:

”Videomannen”, regi: Kristian A. Söderström, 24/8

”Uppsalakidnappningen”, regi: Anders Skog, 24/8

”Gräns”, regi: Ali Abbasi, 31/8

”Den sommaren”, regi: Göran Hugo Olsson, 31/8

”Kärlek & vilja”, regi: Marcus Carlsson, 14/9

”Unga Astrid”, regi: Pernille Fischer Christensen, 14/9

”Ensamma i rymden”, regi: Ted Kjellsson, 21/9

”Flotten”, regi: Marcus Lindeen, 21/9

”Mannen som lekte med elden”, regi: Henrik Georgsson, 28/9

”Goliat”, regi: Peter Grönlund, 5/10

”Balkan Noir”, regi: Drazen Kuljanin, 21/10

”Rekonstruktion Utøya”, regi: Carl Javér, 19/10

”Lyrro – ut & invandrarna”, regi: Peter Dalle, 19/10

”Halvdan Viking”, regi: Gustaf Åkerblom, 26/10

”Utrikesministern”, regi: Victor Nordenskiöld, 26/10

”Holiday”, regi: Isabella Eklöf, 2/11

”Leslie brinner”, regi: Stefan Berg, 9/11

”X & Y”, regi: Anna Odell, 23/11

”Sune vs. Sune”, regi: Jon Holmberg, 30/11

”Britt-Marie var här”, regi: Tuva Novotny, 21/12

”Bamse och dunderklockan”, regi: Christian Ryltenius, 21/12

Artikeln publicerades först på Allas.se.

 

Annons