#Metoo-kampanjen fortsätter att synliggöra den enorma problematiken med sexuella trakasserier och maktmissbruk. I kölvattnet hörs, och höjs, allt fler kvinnoröster som alla säger samma sak: det här är vanligt – och det måste upphöra.

Senast i raden är Sveriges kvinnliga skådespelarelit, närmare bestämt 456 skådespelerskor, som tillsammans vittnar om en arbetssituation där sexuella övergrepp, hot och trakasserier är vardag.

Mia Skäringer, Lena Endré, Molly Nutley, Marie Göranzon, Eva Röse, Moa Gammel och Marie Lundqvist är några av de hundratals skådespelare som skrivit under.

”Jag skulle spela in en kärleksscen med det ’manliga geniet’. Tanken var att jag skulle sitta på honom i sexakten. Under tiden vi repeterade frågade han viskande om han fick suga mjölk ur mina stinna bröst (han visste att jag ammade då) samtidigt som han tryckte sitt stånd mot mig.”

Så lyder ett av de första vittnesmålen i ett gemensamt upprop som publicerats i Svenska Dagbladet. Sedan följer mängder av starka vittnesmål från bland andra Marie Göranzon, Lena Endré, Mia Skäringer, Eva Rööse, Helena af Sandeberg och Gunilla Röör.

Citaten, som är anonyma och inte kan kopplas till vare sig avsändare eller förövare, fortsätter med samma innebörd:

”Jag har blivit överfallen (stryptag) av en full manlig kollega utanför teatern efter att ha spelat en föreställning. Han påstod att jag gör skit och han gör konst. Sa att jag inte ska tro att jag är något och så vidare.”

Läs även: ”Varför måste ‘sexiga tjejer’ sälja inredning?”

”Sitter i kontoret på en fri teatergrupp på 90-talet. Pratar i telefon. Plötsligt kommer en manlig skådespelare in och öppnar gylfen och stoppar in kuken i min mun. Jag skulle tystas. Jag var för kaxig.”

”Det manliga geniet drar ett skämt inför alla och helt plötsligt tar han ett stenhårt grepp runt mitt bröst. Jag blir så chockad att jag innan jag hinner tänka, skriker ”Vad gör du?” Han håller kvar handen hårt runt bröstet. Ignorerar mig. Tiden står still. Alla tittar. Jag ser de andras ögon vidgas och hur deras ansikten rodnar. Tänker att snart gör någon något. Men total tystnad. Manliga och kvinnliga skådespelare som jag länge beundrat och vissa som dessutom är mina nära vänner. Ingen säger något. Någonsin. Kvar är skammen i min kropp.”

Läs även: Upproret på skönhetsgalan: ”Mina mått är 2 202 kvinnomord”

Berättelserna om våld, hot och övergrepp avlöser varandra – och många vittnar om att kulturen börjar redan på teaterhögskolan. Skådespelerskorna riktar nu en tydligt och stark kritik mot både regissörer, producenter, produktionsbolag och politiker:

”Vi kräver nolltolerans mot sexuellt utnyttjande och våld. Sexuella övergrepp eller våldsutspel ska ge konsekvenser i form av uppsägning.” skriver de och avslutar med:

”Vi kommer att lägga skammen där den hör hemma – hos förövaren och dem som skyddar honom. Vi vet vilka ni är.”

#tystnadtagning

Initiativtagarna uppmanar omgivningen att stötta uppropet under hashtagen #tystnadtagning – något som redan uppmärksammats i sociala medier:

Skakande vittnesmål från svenska film- och teaterbranschen. 456 personer, däribland stjärnor som Marie Göranzon, Lena Endre och Sofia Helin, samlas i SvD i ett gemensamt upprop mot de kränkningar de får utstå och berättar om övergreppen. #tystnadtagning #metoo Länk i bio

Ett inlägg delat av Svenska Dagbladet Kultur (@svdkultur)

Läs hela artikeln på svd.se här!

#tystnadtagning

Ett inlägg delat av Moa (@gammelmoa)

Läs även:

Carina Berg: ”TV4-kollegan tafsade på mig – chefen ignorerade det”

6 värsta ”skämten” från Martin Timells kritiserade bok

Kravlistan till männen efter #Metoo: ”Sluta våldta oss, för fan!”

BILD: IBL, Instagram

Artikeln publicerades först på MåBra.

Mer läsning

Femina