SVERRIR PÁLL GUDNASON

YRKE: Skådespelare.
ÅLDER: 38 år.
FAMILJ: Flickvännen Amy och döttrarna Salka, 12, Sisí, 11,

och Blanka, 4 år, från tidigare förhållanden.
BOR: I lägenhet i Vasastan i Stockholm.
KARRIÄR: Har medverkat i över 50 filmer och tv-serier, bland andra Nya tider, Cleo, Lasermannen, Upp till kamp!, ett tiotal Wallander-filmer, Call Girl, Monica Z, Små citroner gula, Gentlemen, Flugparken, Min så kallade pappa och Den allvarsamma leken.
AKTUELL: Som Björn Borg i filmen Borg, med premiär i september.

– Jag började med träningen, berättar Sverrir. Att leva det livet i ett halvår innan vi över huvud taget började filma gjorde att jag fick förståelse för livet som elitidrottare – allt handlar bara om träning, mat och sömn. Kompisar kunde fråga om jag inte skulle med ut på en öl och jag fick förklara att jag inte fick dricka öl, inte äta en massa olika saker och dessutom måste upp och träna dagen efter. Jag blev inte världens roligaste person, men samtidigt var jag glad hela tiden.

Trots att Sverrir haft huvudroller i filmer och tv-serier som Monica Z, Wallander, Den allvarsamma leken och många fler är det många som inte riktigt vet vem han är, eller blandar ihop honom med andra. Något han mest är tacksam för.

– Jag kan bli så obekväm i vissa sammanhang, säger Sverrir. Jag är ju samma person som när jag var 11, inuti i alla fall. Det är obehagligt att gå in i en salong med 600 människor på en filmpremiär där de ska sitta och titta på mig i två timmar och sedan komma ut och säga vad de tyckte.

Det var också osäkerheten som gjorde att han tvekade inför att alls tacka ja till rollen.

– Det är väl inte så konstigt. Jag trodde att det skulle vara kulturellt självmord. Alla jag träffar har en Borg-story, och alla vet hur han ska göras …

Hela intervjun med Sverrir Gudnason finns i Femina nr 8/2017.

AV CHRISTER OLSSON

FOTO  JULIE VRABELOVÁ/NORDISK FILM

Läs även Privat ö med tre villor och tennisbana till salu – i Sverige