Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Taiye Selasis roman Komma och gå

13 jan, 2014 
AvFemina
boken Taiye Selasis roman Komma och gå
Annons
boken Taiye Selasis roman Komma och gå
Taiye Selasis roman Komma och gå.

Den är omsluten av ett hus i ett plan, mästerligt byggt av snickaren och yogin Mr Lamptey, en 70-åring med en ung mans kropp och alltsomoftast med en joint i handen. Ägaren till huset, den mycket framstående kirurgen Kweku Sai, vaknar tidigt en morgon och tassar ut trädgården. Han tycker sig aldrig ha sett den vackrare. Tankar far runt i huvudet, han reflekterar över de vuxna barnen, över exfrun, den stora kärleken. För det var det väl? Han har ingen aning om att han strax ska dö.

Så börjar Taiye Selasis roman Komma och gå (W&W) som handlar om en familj som en gång var lycklig, men som splittras och hur det påverkar alla i familjen. Det handlar om det nya moderna Afrika, och lite om det gamla Afrika. Men mest handlar det om viljan till liv, att ta sig fram i livet, längtan att få leva fullt ut. Berättelsen vindlar mellan Accra, Lagos, New York och London.

Taiye Selasi är uppvuxen i London, men bor numera i Rom. Hon skriver med en alldeles egen röst, känslig, innerlig, stark och lika vacker som den trädgård Kweku Sai faller ner och dör i.

Av KENNETH GYSING Bokredaktör

Annons